Gisteren verscheen nog het bericht dat Mac en Linux gebruikers security bewuster moeten worden. Feit is wel dat het aantal Linux virussen vrij klein is. Het is vandaag precies drie jaar geleden dat een van de bekendste Linux wormen, genaamd Slapper, zich verspreidde. Slapper was niet het eerste Linux virus, dat verscheen in 1997 met de komst van Bliss. Na Bliss verscheen er meer Linux malware, maar nooit zoveel als met Windows het geval is.
Veel Linux virussen infectereren ELF (Executable en Linkable Format) bestanden, het meest voorkomende bestandstype in Linux. Dit is echter niet de enige techniek. Sommige virussen gebruiken Unix shell scripts die door de meeste Linux distributies ondersteund worden. Ze zijn vaak erg krachtig en eenvoudig te schrijven. De Ramen worm gebruikt bijvoorbeeld verschillende exploits om root toegang te krijgen en installeert dan ELF binaries en shell scripts om andere servers te vinden om te infecteren.
Linux virusschrijvers hebben met verschillende obstakels te maken. Om ELF binaries aan te passen moet men root toegang hebben. En in sommige gevallen werkt het virus alleen voor bepaalde distributies, waardoor het lastig is om een virus voor alle verschillende Linux versies te maken. Daar komt bij dat het aantal Windows gebruikers nog altijd veel groter is, waardoor virusschrijvers Linux voornamelijk nog hebben overgeslagen. (Kaspersky)
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.