image

10% online datingprofielen is nep

maandag 17 oktober 2005, 12:45 door Redactie, 0 reacties

Bijna 1 op de 10 profielen die op populaire dating sites zijn te vinden zijn nep, en vaak het werk van Russische escortbureaus of Nigeriaanse oplichters, aldus een analist. Volgens Markus Frind weten oplichters via de dating sites elk jaar meer dan 100 miljoen dollar te stelen. Het gaat dan om zogenaamde Russische vrouwen die het land willen verlaten of Nigeriaanse zakenmannen die grote sommen geld beloven.

"Mensen die naar een dating website gaan bevinden zich al in een wat kwetsbare positie en de criminelen maken daar misbruik van" zegt Dan Larkin van het Internet Crime Complaint Center.

De werkelijke schade die dit soort oplichters veroorzaken is echter moeilijk te schatten. "De werkelijkheid is dat mensen niet weten dat ze slachtoffer zijn, of dat ze geen aangifte willen doen. De bewering van Frind is dan ook een topje van de ijsberg" gaat Larkin verder. Deze vorm van oplichting is grootschalig, maar ondanks dat doen de grote dating sites er niets aan. Het is voor online daters dan ook moeilijk te zeggen wanneer iemand echt is of niet laat Frind weten.

De criminelen gebruiken vaak gestolen creditcards om zich bij een site aan te melden en sturen daarna duizenden berichten naar andere leden, wachtend op een potentieel slachtoffer. Soms wordt er zelfs maandenlang met het slachtoffer gechat om zo het vertrouwen te winnen.

Verschillende grote dating sites laten echter weten dat alle profielen voor het plaatsen eerst gelezen worden, waardoor oplichters geen kans zouden krijgen.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.