De rootkit van Sony heeft de afgelopen dagen voor de nodige ophef gezorgd. In de toekomst kunnen platenmaatschappijen die rootkit kopieerbeveiliging aan hun CD's toevoegen voor grote problemen zorgen.
Om zich voor het systeem te verstoppen moet de rootkit op een erg diep niveau in het besturingssysteem aanpassingen maken. Hier is geen marge voor fouten. Het is al moeilijk genoeg om iets op dit niveau te programmeren, zonder dat je je zorgen maakt over andere programma's die met dezelfde onderdelen van het besturingssysteem iets willen doen, aldus onderzoekers van het Finse F-Secure.
Als er bijvoorbeeld twee DRM rootkits op hetzelfde systeem dezelfde APIs proberen te kapen, dan zijn de gevolgen onvoorspelbaar. Hoewel een crashend systeem waarschijnlijk het meest voorspelbare in dit soort situaties is.
Stel je voor dat een klant een CD van platenlabel A koopt en een andere CD van platenlabel B. Label A gebruikt een DRM oplossing van bedrijf X en label B gebruikt er een van bedrijf Y. De eerste CD die de klant afspeelt werkt prima, maar als hij de tweede CD speelt, crasht de computer en zal die niet meer opstarten.
Platenmaatschappijen doen er dan ook verstandig aan om geen rootkits en andere Blackhat technieken te gebruiken, laat F-Secure weten.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.