In Brussel hebben EDRI en XS4ALL gisteren 58.000 handtekeningen tegen de bewaarplicht verkeersgegevens aangeboden aan Jean-Marie Cavada, voorzitter van de Europese parlementaire commissie voor burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken (LIBE) en aan Alexander Alvaro, de rapporteur van de commissie en de parlementariërs Charlotte Cederschiöld (Christen-Democraten), Edith Mastenbroek (Sociaal-Democraten) en Kathalijne Buitenweg (Groenen). Cederschiöld zegde toe de petitie als agendapunt bij de LIBE vergadering in te brengen. Zij is binnen de Christen-Democraten als tegenstander van de bewaarplicht een uitzondering, zo laat Bits of Freedom in haar nieuwsbrief weten.
De petitie tegen de bewaarplicht verkeersgegevens is georganiseerd door internetprovider XS4ALL en EDRI, de koepelorganisatie European Digital Rights. Bits of Freedom, lid van EDRI, heeft een belangrijke rol gespeeld bij de praktische uitvoering van de campagne en de petitie. Meer dan 21.000 handtekeningen zijn uit Nederland afkomstig.
De online petitie geeft uiting aan het massale protest tegen het voorstel van de Europese ministers van justitie en de Europese Commissie om aanbieders te verplichten informatie over alle telefoon- en internetverkeer te bewaren.
Vandaag stemt LIBE over het voorstel. Vervolgens zal in het Europees Parlement op 13 december de finale en plenaire stemming plaatsvinden. Het lijkt erop dat het Europees Parlement in grote lijnen akkoord zal gaan omdat de Christen-Democraten en Sociaal-Democraten intern al daartoe besloten hebben.
Het voorstel van de Raad van ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken is alom bekritiseerd wegens het ontbreken van een rechtsgrondslag. Het Commissie-voorstel bevat echter ook geen antwoord op de vraag naar nut en noodzaak van een bewaarplicht.
Ook de muziekindustrie heeft zich nu in het debat rondom de bewaarplicht gemengd. In een brief aan de commissie voor industrie en handel (ITRE) van het Europees Parlement pleit de Creative and Media Business Alliance ervoor dat de toegang tot verkeersgegevens niet gelimiteerd wordt tot ernstige misdrijven. Hierdoor zou volgens de muziekindustrie het gebruik van verkeersgegevens bij de vervolging van het online uitwisselen van illegaal gekopieerde muziek bemoeilijkt worden. Ook wil de muziekindustrie dat de bewaartermijn voor internet data niet korter wordt dan zes maanden.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.