image

Denial of Service meest gebruikte aanvalstechniek

donderdag 24 november 2005, 11:28 door Redactie, 0 reacties

Een Denial-of-Service-aanval is de meest gebruikte aanvalstechniek op het internet. Ruim 25% van de aanvallen op netwerken is gerelateerd aan een DoS-aanval, aldus onderzoek van Internet Security Systems (ISS), gebaseerd op metingen via Intrusion Detection & Prevention-systemen (IDS/IPS) in het derde kwartaal van 2005. Het grootste aantal IDS/IPS-events dat werd waargenomen - ruim 40% - is echter terug te leiden op zogenaamde pre-attack probes.

Met een pre-attack probe - bijvoorbeeld sniffers en poortscanners - proberen hackers zoveel mogelijk algemene informatie te verzamelen over gebruikers, servers en netwerken. Deze informatie wordt op een later moment gebruikt om netwerken of computers gerichter aan te vallen. Ruim 15% van de events is terug te leiden op gevallen waar hackers proberen ongeoorloofde toegang tot systemen te krijgen. Opvallend is verder dat zogenaamde backdoors slechts verantwoordelijk zijn voor 0,003% van het totaal aantal IDS/IPS-events. Backdoors staan de laatste tijd extra in de belangstelling in de berichtgeving over de rootkitsoftware van Sony Music.

"Hackers spelen duidelijk steeds sneller en directer in op de gevoelens van onbehagen en medeleven in de samenleving na rampen als Katrina of terroristische aanslagen. In de meeste gevallen is hun doel louter financieel gewin over de rug van de slachtoffers. ISS adviseert mensen om alleen geld over te maken naar erkende hulporganisaties en nooit zomaar op verzoeken voor financiële steun via e-mail in te gaan." zegt Jos Nijsen van ISS.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.