Na de Sony rootkit affaire is het woord "rootkit" overal bekend. Verschillende aanbieders kwamen in de afgelopen weken dan ook met hun oplossingen voor dit grote probleem. Zoals Intel, dat in de toekomst via haar chips rootkits wil gaan stoppen. De chipfabrikant is van plan om een chip op het moederbord te plaatsen die programma's in de gaten houdt. Wordt een programma gewijzigd, bijvoorbeeld door malware, dan zal de chip dit detecteren en ingrijpen.
Er is echter een aantal zaken die dit soort oplossingen vergeten, zoals vertrouwen. Sommige programma's moeten binnen het systeem vertrouwd worden, en de meeste consumenten willen gewoon nieuwe software kunnen installeren. Helaas zijn veel gebruikers niet in staat om te bepalen welke software ze kunnen vertrouwen, dus ondanks alle mooie oplossingen die ons te wachten staan, hebben we nog steeds niets bereikt.
Alleen specifieke anti-rootkit tools zijn op dit moment het meest geschikt om te zoeken naar verborgen software. Natuurlijk kan de rootkit ook dit soort programma's manipuleren, iets waar Intel's System Integrity Services weer van te pas komt, maar de oplossing zelf zal geen rootkits stoppen, aldus Larry Seltzer.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.