De grote Wi-Fi revolutie is nabij en niemand kan hem ontsnappen, zo hebben onderzoekers ontdekt. Dankzij de draadloze techniek kunnen we straks nog gemakkelijker met onze apparaten omgaan. Volgens Isobar en Yahoo! die het onderzoek uitvoerden zorgen "interactieve mobiele apparaten" zoals draadloze laptops en mobiele telefoons voor een "meer emotionele band" dan een statisch apparaat zoals een televisie.
Iedereen vindt Wi-Fi fantastisch, wat goed nieuws voor fabrikanten en aanbieders is. Het "overal internetten", het niet meer nodig hebben van draden en de eenvoud waarmee alles ingesteld kan worden moet zelfs de laatste twijfelaar overtuigen om zijn UTP router, netwerkkaarten en andere "traditionele" hardware de deur uit te doen. De draadloze cash cow is geboren.
Ik wil echter geen Wi-Fi. Het idee dat mijn gegevens door de lucht zweven en door iedereen gesnift kunnen worden geeft mij een zeer onbehagelijk gevoel. Nu heb ik natuurlijk niets te verbergen, het gaat mijn buren of wardrivende hacker vrienden uiteindelijk helemaal niets aan wat ik op het internet doe.
Zeker bij oplossingen en apparaten waar het gebruiksgemak voorop staat komt de beveiliging vaak als laatste. Om dit soort ktitiek voor te zijn hebben fabrikanten hun speelgoed van handige "wizards" voorzien die gebruikers via een aantal stappen de beveiliging laten regelen. Zoals elke security expert weet zijn standaard configuraties aantrekkelijk voor aanvallers. Verder gaan geboden beveiligingsmaatregelen vaak niet ver genoeg en zijn er natuurlijk altijd nog tal van mensen die hun apparatuur niet upgraden en zo als gratis hotspot voor de hele buurt dienen.
Het zijn niet alleen de buren die van het gebruiksgemak van Wi-Fi profiteren, ook aanvallers kunnen er hun voordeel mee doen. Wil je een ouderwetse draad aftappen, dan moet je fysiek toegang hebben of ergens een putje scheppen, terwijl in het geval van een draadloos netwerk een bezoek aan de parkeerplaats volstaat.
Ondanks al mijn afkeer tegen Wi-Fi lijkt het een verloren zaak. Net als de seriële poort op het moederbord, de CRT monitor en analoog bellen is het een kwestie van tijd voordat er alleen maar draadloos genetwerkt en geïnternet kan worden. Snel dus maar wat reserve routertjes en kabels inslaan voordat het te laat is. Volgens de onderzoekers zouden binnen vier jaar de meeste Westerlingen namelijk al aan de Wi-Fi zijn.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.