Virusschrijvers en andere computercriminelen maken steeds vaker gebruik van camouflagetechnieken - 'stealth'-technologie - om de aanwezigheid van malware en PUP's (Potentially Unwanted Programs) te verbergen. Alleen al in de afgelopen drie jaar is er een stijging in het aantal gevallen van 'onzichtbare' malware te zien geweest van maar liefst 600 procent, zo heeft security aanbieder McAfee onderzocht.
De opkomst van rootkits en camouflagetechnieken zou gedeeltelijk te verklaren zijn door het bestaan van websites waar virusschrijvers en rootkit experts kennis en gegevens uitwisselen. Sommige van deze sites bevatten naast gebruiksklare rootkit executables, honderden regels rootkit-code die iedereen kan downloaden en vervolgens kan aanpassen, verbeteren en hercompileren.
Schrijvers van malware kunnen op die manier vrij eenvoudig programma's ontwikkelen die hun processen, bestanden en registergegevens aan het zicht van de gebruiker onttrekken, zelfs zonder gedetailleerde kennis van het besturingssysteem dat op de computer draait. De kracht en veelzijdigheid worden inmiddels ingezet bij vrijwel alle bekende vormen van malware. De populariteit van deze technieken heeft zich zelfs uitgebreid tot buiten het gebied van malware; in het recente verleden zijn namelijk verschillende producenten van beveiligingssoftware en elektronicafabrikanten in opspraak gekomen vanwege de aanwezigheid van rootkits in hun producten.
Belangrijkste conclusies:
In het onderzoek worden ook diverse bijkomende factoren genoemd die een rol spelen bij de toename in gebruik en diversiteit van rootkits. Er wordt ingegaan op de motivatie van de ontwikkelaars van deze rootkits en op de technologische trends die het toekomstig gezicht van de rootkit-technologie zullen bepalen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.