Organisaties hebben beduidend meer last van ICT-bedreigingen die veroorzaakt worden door hun eigen personeel dan bedreigingen die van buitenaf komen. Met name het doorsturen van zakelijke e-mails naar privé-adressen en diefstal van apparatuur zijn geen onbekende fenomenen, zo blijkt uit onderzoek.
Marqit ondervroeg 843 ICT- en algemeen managers in diverse sectoren naar hun praktijkervaringen met security-problemen. Uit de antwoorden van respondenten komen de volgende opvallende feiten naar voren:
De overheid grootste slachtoffer
Bij de genoemde interne bedreigingen is het de overheid die daar veruit de meeste ervaring mee heeft. Diefstal van apparatuur springt eruit; maar liefst 59 procent van de ondervraagde overheidsinstellingen is daarvan het slachtoffer geweest, tegen 49 procent van de profit-organisaties. Ook worden er bij de overheid meer e-mails doorgestuurd naar privé-adressen (58 procent in vergelijking tot 53 procent bij profit) en blijken ambtenaren minder moeite te hebben met het kopiëren van bestanden op hun eigen USB-sticks (51 procent ten opzichte van 46 procent bij profit).
Grote organisaties; veel verduistering
De grootte van de organisatie blijkt ook een belangrijke factor in de aanwezigheid van interne ICT-bedreigingen. Maar liefst 66 procent van de organisaties met meer dan 100 medewerkers heeft al te maken gehad met diefstal van apparatuur. Een groot verschil met het MKB, waar slechts 30 procent van de organisaties al eens bestolen is van binnenuit.
“Voornamelijk bij de overheid blijkt de controle en kennis van wat wel en niet kan ondermaats en als daar niet snel wat aan gedaan wordt, zijn de gevolgen niet te overzien.” aldus Roderick Wijsmuller.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.