image

Minder rechten en meer veiligheid met Vista UAC

maandag 29 mei 2006, 13:03 door Redactie, 0 reacties

Het heeft even geduurd, maar Windows begeeft zich eindelijk richting een security model dat concurrerende besturingssystemen zoals Mac OS X en Linux al jaren gebruiken. Op dit moment zijn de meeste Windows gebruikers nog ingelogd met administrator-rechten, waardoor er voor malware een veel groter aanvalsoppervlak is. Door het aanpassen van de rechten zouden virussen en wormen veel minder schade kunnen doen, wat de beveiliging van het systeem ten goede komt.

In Windows Vista heeft Microsoft nu een feature toegevoegd die ervoor zorgt dat mensen de rechten kiezen die bij hen passen. User Account Control, dat voorheen nog als User Account Protection en Limited User Account door het leven ging, is de oplossing en geeft gebruikers de mogelijkheid om zelf software en printers e.d. te installeren, terwijl de veiligheid wordt bewaard.

Doordat iedereen als admin inlogde gaan veel programma's er tegenwoordig standaard vanuit dat iedereen dit doet. Hierdoor is het voor huidige Windows gebruikers erg frustrerend om minder rechten te hebben. Windows goeroe Paul Thurrott bekijkt in dit artikel hoe User Account Control werkt en waar je bij het instellen rekening mee moet houden.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.