Firewalls worden al jaren als een van de standaard ingredienten van IT-beveiliging gezien, of het nu om grote ondernemingen gaat of thuisgebruikers. Volgens het San Diego Supercomputer Center is een firewall helemaal niet nodig om toch veilig te zijn. Tijdens het 2006 USENIX Annual Technical Conferentie in Boston gaf Abe Singer, SDSC computer security manager, een presentatie over het onderwerp.
Volgens Singer is er een "verschrikkelijke waarheid" over firewalls, en dat is dat ze performance problemen hebben, kwetsbaar zijn voor cascade fouten en het aanpassen van een rule kan ergens anders weer een security probleem veroorzaken. Daarnaast staan bij veel firewalls standaard verschillende poorten voor iedereen open. Het grootste probleem is echter dat gebruikers binnen de firewall niet vertrouwd kunnen worden.
"Firewalls kunnen je niet beschermen tegen wat gebruikers binnen het bedrijf doen. Als ik een bank wil beroven, dan probeer ik geen gat in de firewall te slaan, maar zoek ik een baan in de postkamer" aldus Singer.
Sommigen vragen zich af waarom het SDSC geen firewall gebruikt voor een of meerdere security lagen. Volgens Singer werkt de huidige security infrastructuur prima zonder. Een firewall zou ook voor meer problemen zorgen dan het waard is, omdat in een supercomputing omgeving de meeste middelen voor onderzoek worden gebruikt en dat daarbij poorten open moeten staan die anders geblokkeerd zouden zijn.
Singer weet dat er security professionals zijn die denken dat de "geen-firewall" aanpak onverstandig is, maar hij is van mening dat bedrijven teveel afhankelijk van firewalls geworden zijn. "De mythe dat een firewall nodig is voor goede netwerk security is zo overheersend dat veel mensen denken dat je iets verkeerd doet als je geen firewall hebt. Firewalls geven een vals gevoel van veiligheid".
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.