Het is alweer enige tijd geleden dat er met het oude vertrouwde rode potlood gestemd kon worden. Het schrijven heeft ruimte gemaakt voor het drukken van een knop op een stemmachine. Maar hoe werken deze stemmachines en kan de gebruikte software wel vertrouwd worden? Vormen stemmachines geen grote bedreiging voor de democatie van Nederland?
Privacy voorvechter en oprichter van XS4ALL Rop Gonggrijp is samen met Peter Knoppers, Anne-Marie Oostveen en Barry Wels een initiatief tegen het ondoorzichtige proces van de huidige stemmachines gestart. Hieronder een gedeelte uit de FAQ:
"Wij vertrouwen stemcomputers niet" wil dat alle verkiezingen voor gemeenteraad, provinciale staten, tweede kamer en europees parlement zo verlopen dat iedere burger in principe toezicht kan houden op een eerlijk verloop. De huidige situatie - waarbij zelfs de leden van de stembureaus geen enkel zicht hebben op het feitelijke tellen van de stemmen - is volstrekt onacceptabel. Van alle software die gebruikt wordt in het verkiezingsproces dient de broncode gepubliceerd te zijn. Als er al stemcomputers in de stemlokalen gebruikt zouden worden dan moet er altijd ook een papieren kopie van elke uitgebrachte stem zijn, en die papieren stemmen moeten dan ook regelmatig geteld worden. Maar voorlopig moeten we eerst maar eens terug naar stemmen op stembiljetten.
Volgens de campagne Wij vertrouwen stemcomputers niet is het stemmen per computer duurder en is er geen bewijs dat snelle uitslagen de betrokkenheid van de burger bij het politieke proces vergroten.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.