Menig expert beschouwt penetratie testen als een essentieel onderdeel van de netwerkbeveiliging, hoewel er ook beveiligers zijn die het geldverspilling vinden. "Beide opvattingen kloppen niet. De werkelijkheid van penetratie testen is veel gecompliceerder en genuanceerder," zegt Bruce Schneier. In de meeste gevallen levert een pentest een dik rapport op, en dat is volgens de beveiligingsgoeroe het werkelijke probleem.
Managers willen geen dik rapport waarin staat hoe onveilig het netwerk is. Aangezien er niet voldoende budget is om alle problemen op te lossen, blijft het rapport liggen tot uiteindelijk iemand de dupe wordt, of erger, het wordt tijdens een rechtszaak wegens een inbraak ontdekt.
De meeste tests vinden vroeger of later beveiligingsproblemen, dat is gewoon een feit. Bedrijven die toch een pentest laten uitvoeren hebben hiervoor twee redenen. Ten eerste willen ze weten of een bepaald lek aanwezig is, zodat men dit kan verhelpen. Ten tweede wil men een dik, indrukwekkend rapport om de baas bang te maken meer geld uit te geven. "Als beide niet waar zijn, dan zal ik je een hoop geld besparen door je deze gratis penetratietest te geven: Je bent lek. En ga er nu iets aan doen," aldus Schneier.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.