Niet één, niet twee, maar drie zero-day lekken werden er binnen twee weken tijd in Microsoft's Office software gevonden. En het is niet de eerste keer dat men een beveiligingslek in Word en Excel aantreft. Dit jaar kende een recordaantal lekken in Office, Microsoft bracht maar liefst 33 updates uit. In de meeste gevallen ging het om een ernstige kwetsbaarheid waardoor een aanvaller het systeem kan overnemen.
Het probleem met exploits voor Microsoft Office, is dat ze zeer gericht worden ingezet. In tegenstelling tot wormen, spyware en andere malware die via bekende lekken verspreid worden, gebruikt een aanvaller een onbekend lek in Word of Excel om vertrouwelijke informatie van één bepaald bedrijf te stelen. Elk Office document is hierdoor een potentiele landmijn geworden, wachtend tot een nietsvermoedend slachtoffer het opent.
Bijkomend probleem is dat veel Office versies niet door hun gebruikers worden geupdate, en dat het upgraden naar een nieuwe versie veel geld kost. Problemen die open source concurrent OpenOffice.org niet kent. Niet alleen is de software gratis, hij is ook nog eens veilig. In 2006 is er slechts één advisory verschenen voor drie lekken, die in alle gevallen niet zo eenvoudig te misbruiken waren als door het openen van een kwaadaardig .doc of .xls bestand zoals bij Office het geval is.
Een ander punt is dat aanvallers zich richten op lekken in veel gebruikte software, en net als met Internet Explorer op de browsermarkt, is Office de onbetwiste nummer één wat betreft kantoorsoftware, maar daardoor ook het favoriete doelwit van menig hacker. Onze stelling luidt derhalve:
Veilig tekstverwerken kan alleen met OpenOffice.org
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.