Wordt de Staat niet door de actiegroep "Wij vertrouwen stemcomputers niet" voor de rechter gedaagd, dan is het wel door de andere kant, namelijk die van de stemcomputerfabrikanten. Sdu Uitgevers dreigt het ministerie namelijk met een rechtszaak omdat haar computers onlangs weer werden afgekeurd.
Sdu vindt dat de minister ten onrechte de schorsing van de goedkeuring voor de NewVote stemcomputer handhaaft. Sdu had immers met het ministerie "een traject afgesproken waarmee het mogelijk zou zijn om de NewVotestemapparaten op de eerstvolgende verkiezing weer in te zetten", zo laat "Wij vertrouwen stemcomputers niet" in haar nieuwsbrief weten.
Sdu heeft minister Nicolaï gevraagd opnieuw een herkeuring toe te staan. Wanneer Nicolaï een nieuwe herkeuring afwijst kan Sdu dit negatieve besluit voorleggen aan de rechter. Vanwege de vele herkeuringen vraagt de Tweede Kamer zich af welke afspraken de Staat heeft gemaakt met de kopers van Sdu. Het bedrijf is in december 2006 verkocht door de Staat aan twee beleggingsmaatschappijen.
De vaste commissie BZK vroeg hierover op 12 januari aan de minister:"De aandelen van de Sdu zijn in 2006 in eigendom overgegaan van de Staat naar ABM AMRO Capital en Allianz. Is bij de overdracht van de eigendom enige afspraak gemaakt of anderszins iets vastgelegd over de (herintroductie van de) NewVote Stemcomputers?". In zijn antwoord van 17 januari aan de Kamer heeft Nicolaï deze vraag geheel genegeerd.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.