Het Duitse kabinet heeft het bewaarplicht-voorstel van het ministerie van justitie goedgekeurd, waardoor opgeslagen gegevens niet alleen toegankelijk zijn voor het vervolgen van criminelen, maar ook voor het "voorkomen van aanzienlijke dreigingen" en het "vervullen van juridische taken". De nieuwe wetgeving gaat veel verder dan het oorspronkelijke voorstel van justitie en is volgens critici een gevaar voor de vrijheid van meningsuiting en het principe van "onschuldig tot anders bewezen".
Politie en justitie hebben nog wel goedkeuring van de rechter nodig voordat ze in de verkeersgegevens mogen grasduinen. Ook anonimiseringsdiensten worden verplicht om gegevens te bewaren. Aanbieders van e-maildiensten moeten het IP-adres van elk verstuurd e-mailbericht en waar vanaf de e-mail box bekeken is, alsmede het netwerk ID van elke ontvangen e-mail opslaan. Wat betreft het opslaan van mobiele telefoongesprekken moeten telecomaanbieders informatie over de beller, de gebelde en locatie voor een periode van zes maanden bewaren.
Niet alleen de Duitse overheid, ook de muziekindustrie is blij met de bewaarplicht, en wil de opgeslagen gegevens gebruiken voor het vervolgen van bestandsuitwisselaars. Onder een nieuw voorstel, waar het Europese parlement deze week over stemt, wordt het helpen of ondersteunen van het schenden van intellectueel eigendom op een "commerciele schaal" strafbaar. Het voorstel zou echter zo vaag zijn, dat ook legitieme sites, ISP's en zelfs bibliothecarissen gevaar lopen. (Heise)
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.