Wachtwoorden zijn nog altijd het belangrijkste authenticatiemechanisme dat zowel thuisgebruikers als bedrijven gebruiken. Het probleem met wachtwoorden is dat ze moeilijk te raden, maar makkelijk te herinneren moeten zijn. Een voor veel mensen bijna onmogelijke opgave. Daar komt bij dat wachtwoorden van tien karakters of minder, ongeacht de complexiteit, eenvoudig te kraken zijn. Om hun wachtwoord niet te vergeten, verzinnen gebruikers eenvoudige woorden, of schrijven ze die op een papiertje.
Sommige experts zweren bij smartcards en tokens. Deze fysieke objecten kan men echter verliezen, en moeten daarom meer als een aanvullende maatregel worden gezien. Toch is er een beter alternatief voor het wachtwoord, namelijk de passphrase, of in het Nederlands wachtzin.
Passphrases zijn in principe een lange zin, en hebben als voordeel dat gebruikers ze kunnen onthouden, ze willekeuriger en veel lastiger te kraken zijn. Mensen kunnen een passhrase van zes woorden makkelijker onthouden dan een willekeurig wachtwoord van negen karakters, terwijl ze ongeveer even sterk zijn. Door het toevoegen van cijfers of vreemde tekens kan men de passphrase daarnaast behoorlijk versterken, iets wat met een willekeurig wachtwoord onmogelijk is. Onze stelling luidt derhalve: Passphrases dé oplossing voor wachtwoordproblematiek
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.