Met miljarden computers die op het internet zijn aangesloten heb je zelf geen harde schijf nodig om vertrouwelijke gegevens op te slaan. Individuen die illegale content of vertrouwelijke bestanden willen verstoppen kunnen dit doen via "parasitische opslag". Het concept van parasitische opslag is niet nieuw, en bestaat uit het verdeeld opslaan van gegevens over meerdere machines, vaak zonder dat de eigenaar dit weet.
"Het doel van de aanvaller is ervoor te zorgen dat de volledige informatie nooit in z'n geheel op zijn computer is, maar dat er altijd een deel over het internet rondgaat. Dit kan op verschillende manieren worden bereikt, zoals met de ping functie. De aanvaller zoekt een groot aantal langzame en stabiele servers, en stuurt een versleuteld deel van de informatie ernaar toe. Als de informatie terugkomt, wordt het meteen weer doorgestuurd naar een andere willekeurige server in de groep," zegt Symantec's Ron Bowes.
Volgens Bowes is niet alle parasitische opslag kwaadaardig van nature, maar wordt het een probleem als malware op het systeem reageert op de data die in de buffers is opgeslagen. "We hebben het nog niet gezien, maar de potentie is er."
Een andere manier is het gebruik van steganografie, het encoderen van tekstberichten in afbeeldingen, op gratis foto- en dumpsites. Op deze manier is het mogelijk om via duizenden van dit soort sites een behoorlijke hoeveelheid gegevens te verbergen.
Update: typo verholpen
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.