image

Geen prettige Kerst met Navidad-virus

maandag 13 november 2000, 15:43 door Redactie, 0 reacties

Feliz Navidad! Zo wensen Spaanstaligen elkaar een prettige Kerst. Maar met het virus Navidad in het verschiet lijkt het geen feest te worden. Het voorbarig rondzwervende digitale beestje is druk bezig computergebruikers het leven zuur te maken. Het is een worm die zich verspreid via Outlook. Het attachment dat het feitelijke virus bevat heet Navidad.exe, en zorgt er - na openen - voor dat geen enkel programma van het EXE-type nog opstart.

Het verraderlijke van Navidad zit hem dan ook niet in de potentiële schade, maar in de manier waarop het virus zich vermomt. Het zit aan een e-mail vast, dat niet een specifieke subject-header draagt, maar als reply gestuurd wordt op een e-mail die naar een reeds geïnfecteerde computer is gestuurd. Daardoor is de waakzaamheid van de ontvanger - die de subject-header oorspronkelijk zelf geschreven heeft - enigszins verslapt. En kan Navidad makkelijker binnenkomen.

Navidad gaat als volgt in zijn werk: wanneer het geïnfecteerde attachment wordt uitgevoerd, verschijnt er een dialoogbox met een foutmelding 'UI'. Tegelijkertijd wordt het bestand 'winsvrc.vxd' in de Windows systeemmap weggeschreven. Vervolgens verschijnt naast het klok-icoon, rechtonder op uw scherm, een blauw oog. Als je de cursor op het oog plaatst verschijnt de Spaanstalige boodschap 'Lo estamos mirando...' (We kijken ernaar).

Klik je op het icoon, dan komt uit het niets een knop te voorschijn, met de waarschuwing 'nunca presionar este boton', ofwel 'druk nooit op deze knop'. Wie deze wijze woorden in de wind slaat en toch op de knop drukt krijgt in het Spaans deze medeling: "Prettige Kerst. Jammer genoeg heb je toegegeven aan de verleiding en je computer verloren." Feliz Navidad!

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.