Nederlandse telecomaanbieders en internetproviders zijn door het kabinet verplicht om de verkeersgegevens van hun abonnees anderhalf jaar te bewaren. Afgelopen vrijdag nam de regering, ondanks een advies van de Raad van State om het bij 1 jaar te houden, toch dit besluit. Volgens het kabinet is dit nodig in de strijd tegen terrorisme en zware misdaad. Het gaat om e-mailadressen, telefoonnummers, gespreksduur en waar vandaan er gebeld is.
In januari verscheen er al een concept voorstel, wat voor flinke protest bij de betrokken bedrijven zorgen. Niet alleen is de noodzaak van een lange opslag niet aangetoond, het zou ook handen vol geld kosten en voor technische problemen zorgen. Minister van Justitie Hirsch Balin laat weten dat de kosten wel meevallen.
Afspraken over het opslaan van de verkeersgegevens zijn door de Europese ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie in 2005 gemaakt. Destijds werd afgesproken dat de gegevens minimaal zes maanden en maximaal twee jaar opgeslagen moesten worden.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.