Internetcriminaliteit wordt mede veroorzaakt omdat goed opgeleide IT'ers niet aan de slag kunnen en zelfs de effecten van de Koude Oorlog zijn nog voelbaar, aldus McAfee. Met name in Oost-Europa, waar tijdens de Koude Oorlog tal van programmeurs werden opgeleid, maar het aantal kansen op een baan klein is, zien IT professionals vaak geen andere mogelijkheid. "Ik moest iets doen om mijn gezin te laten eten," aldus een voormalige virusschrijver. Hetzelfde probleem speelt in Azië, waardoor de motivatie om zich met dubieus en illegaal gedrag bezig te houden toeneemt.
In China blijkt bijvoorbeeld dat 43% van de afgestuurde informaticastudenten geen baan heeft. Op het platteland liggen de cijfers nog veel hoger. Door zich bezig te houden met bijvoorbeeld het verzamelen van goud in online spellen kan men 250 dollar per maand verdienen, wat in die gebieden een goed salaris is.
Andere IT'er zoeken het hogerop. Zo verkocht de auteur van het Fujacks virus zijn creatie aan verschillende mensen waar hij 13.000 dollar mee verdiende. Het gemiddelde jaarsalaris in dit gebied ligt rond de 3000 dollar, wat aantoont hoe verleidelijk het is voor IT'ers om van het rechte pad af te dwalen. Om IT'ers de kneepjes van het vak te leren zijn er ook verschillende websites waar geleerd wordt hoe men systemen moet hacken en is het ook mogelijk om "hackdiensten" af te nemen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.