Eind januari liet zoekgigant Google weten dat het IP-adressen niet als persoonlijke informatie beschouwt, maar daar komt het nu gedeeltelijk op terug. De opmerking van Google dat het IP-adres van haar gebruikers geen persoonlijke informatie is zorgde voor flinke kritiek. "Misschien moeten we een andere categorie overwegen: gedeeltelijke persoonlijke informatie, stukjes data die onder bepaalde omstandigheden persoonlijk zijn", zegt Google's privacychef Peter Fleischer.
Verschillende privacyvoorvechters zijn van mening dat we van het "zwart wit" denken, waarbij informatie persoonlijk is of niet, af moeten. Dit zou namelijk niet meer hanteerbaar zijn. Fleischer sluit zich hierbij aan en ziet wel wat in een grijs privacygebied. "Ik ben voor om het zwart en wit denken over de privacy gevolgen van IP-adressen achter ons te laten. Het is zowel een juridisch als beleidsprobleem. Geen enkele website kan zich aan de juridsche gevolgen houden om elk IP-adres als persoonlijke data te beschouwen, inclusief de juridische verplichtingen."
Het zou namelijk niet mogelijk zijn om een gebruiker alleen aan de hand van een IP-adres te identificeren. Fleischer vindt wel dat ook van op IP-gebaseerde logs de privacy moet worden beschermd. "Daarom anonimiseren we ze ook na 18 maanden, verwijderen we cookie ID's en delen van het IP-adres. Als een website de gebruiker niet kan authenticeren, kan het die gebruikers ook geen manier geven om hun eigen content te bekijken of verwijderen."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.