Zoals de meesten weten is beveiliging een dynamisch iets dat niet in één oplossing te vatten is. Wat vandaag "good practice" is, is morgen misschien "not done". Beveiliging bestaat dan ook uit meerdere lagen, zodat je meer aanvallen kunt opvangen. Een belangrijk punt is het kijken wat aanvallers doen, welke tactieken ze gebruiken en hoe ze te werk gaan.
In dat licht speelt alternatieve software een belangrijke rol. Kijk naar een Real Player, Adobe Reader, Internet Explorer, WinAmp en ga maar door. Allemaal applicaties die honderden miljoenen mensen gebruiken, en daardoor een ideaal doelwit voor criminelen zijn. Zeker nu meer mensen Windows patchen, zoeken aanvallers naar kwetsbare applicaties van derden. Zodra je een lek hebt gevonden, is het namelijk prijsschieten. Als crimineel zul je dan ook meer tijd steken in het doorspitten van de populaire applicaties, dan met "alternatieve software" het geval is.
Dat wil niet zeggen dat alternatieve software beter of veiliger is, maar je maakt je door het gebruik ervan wel een kleiner doelwit. Natuurlijk geldt wat vandaag de dag alternatief is, morgen "mainstream" kan zijn. Daarnaast is het kiezen van een "andere browser" of welk programma dan ook geen zilveren kogel en moet je blijven patchen en opletten wat je doet. Toch heb je de kans op een succesvolle aanval wel verkleind. Als gebruiker heb je geen invloed op de veiligheid van de software die je gebruikt, wel of die interessant voor computercriminelen is. Onze stelling luidt derhalve: Alternatieve software is belangrijk onderdeel van meerlaagse beveiliging
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.