Het bestrijden van botnets is nog altijd een groot probleem, maar misschien dat een financiële impuls het tij kan doen keren en ervoor zorgen dat eindgebruikers hun systeem op orde hebben en houden. Doordat criminelen de zombienetwerken steeds vaker via P2P protocollen besturen, is het lastig om ze uit te schakelen. Maar wie is er nu voor het probleem verantwoordelijk?
Eindgebruikers kan het niets schelen of zien niet eens dat er een probleem is, totdat hun internetprovider ze afsluit en/of inlicht. Internetproviders zijn weer niet verantwoordelijk voor het gedrag van hun klanten, maar moeten wel voor de kosten van het uitgaande verkeer opdraaien. Microsoft is volgens onderzoeker Adam O’Donnel ook niet verantwoordelijk, omdat na verkoop aan de klant ze niet aansprakelijk zijn voor wanneer en hoe die klant geïnfecteerd raakt.
Het zijn dus uiteindelijk de internetproviders van de geïnfecteerde abonnees en de spam ontvangende abonnees die voor de kosten van dataverkeer, opslag van spam en ondersteuning van klanten moeten opdraaien. Een mogelijke oplossing is dan ook de kosten voor beveiliging door te berekenen aan de klant, waarbij virusvrije abonnees die geen problemen veroorzaken korting krijgen, en mensen die hun beveiliging niet op orde hebben voor de schade moeten opdraaien. Op deze manier is het ook voor eindgebruikers interessant om hun PC schoon te houden, laat O'Donnel weten.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.