Bijna 80.000 zorgverleners kunnen zonder problemen van elke Nederlander het burgerservicenummer, leeftijd, adres en persoonlijk verzekeringspakket raadplegen. De gegevens bevinden zich in de Vecozo database, wat staat voor Veilige Communicatie in de Zorg. Het systeem bundelt de klantenbestanden van een groot aantal zorgverzekeraars, waaronder VGZ, Geove, Amicon, Agis, IZA, Unive, CZ en De Amersfoortse. Met Vecozo kunnen zorgverleners snel nagaan bij welke verzekeraar ze een behandeling, dienst of hulpmiddel van een bepaalde cliënt kunnen declareren.
Naar eigen zeggen staat bij Vecozo, "ht internetportaal voor veilige communicatie in de zorg", beveiliging, snelheid, betrouwbaarheid en gebruikersgemak voorop. Bart Jacobs, hoogleraar computerbeveiliging in Nijmegen en Eindhoven, begrijpt niet waarom al die gegevens beschikbaar worden gesteld. "Een arts die een verzekering wil checken heeft genoeg aan het feit waar de patiënt is verzekerd en eventueel wat zijn verzekeringsnummer is. Waarom moet iedereen weten waar iemand woont? Ik zie niet in waarom je ook nog iemands polis en aanvullende polis moet kunnen zien", zo laat hij tegenover Trouw weten.
Volgens Ron Verschuren van Vecozo houdt men het gebruik nauwkeurig bij. Als een zorgverlener voortdurend de informatie van bijvoorbeeld bekende Nederlanders bekijkt zou de organisatie een onderzoek starten. Vraag blijft wat er gebeurt met zorgverleners die grasduinen in de gegevens van minder bekende Nederlanders.
"In de politiek zijn het verzamelen en koppelen van gegevensbanken echter al jaren een soort mantra als het om persoonlijke informatie gaat. De trend is heel erg dat alles gedeeld moet worden. Bij de aanslagen van '9/11' wordt dan gezegd: we hadden ze kunnen pakken als we gegevens hadden kunnen koppelen, en bij incidenten in de jeugdzorg werd dat ook weer gesteld. Maar in beide gevallen was adequaat optreden voldoende geweest", gaat Jacobs verder.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.