Microsoft wil vriendelijke wormen gebruiken om Windows PC's met de laatste patches te "infecteren". Op deze manier moet voorkomen worden dat de machines met malware besmet raken. Net zoals kwaadaardige wormen kunnen de Microsoft wormen zichzelf verspreiden en zoeken ze automatisch computers die niet over de laatste updates beschikken.
Volgens Milan Vojnovic, lid van het Microsoft onderzoeksteam dat bekijkt of vriendelijke wormen haalbaar zijn, zijn de meeste kwaadaardige wormen vaak niet efficient. "De meeste wormen zoeken naar willekeurige computers om te infecteren, maar dat is inefficiënt. Ze verspillen hun tijd door subnetten te doorzoeken die slechts een paar niet besmette hosts bevatten."
Microsoft zegt een betere strategie te hebben om kwetsbare machines te zoeken. Zo probeert een "Windows patchworm" een aantal keren ongepatchte systemen binnen een subnet te vinden. Vindt het die niet, dan stopt het, en gaat het opzoek naar een nieuw subnet. Een ander voordeel van deze aanpak is dat software patches zich sneller kunnen verspreiden omdat er geen centrale server is die alle belasting krijgt te verduren.
Niet origineel
Het idee van het Microsoft onderzoeksteam is niet origineel. In het verleden hebben meerdere beveiligingsonderzoekers voorgesteld om "vriendelijke wormen" te infecteren. Zo probeerde de Nachi worm (Welchia) in 2003 al om lekke Windows machines te repareren. De auteur achter de worm probeerde het Blaster-lek te dichten. Net zoals toen vinden de meeste beveiligingsexperts het een zeer slecht idee om proactief mensen hun PC te gaan patchen.
Een van de redenen dat bedrijven niet direct de laatste patches installeren is omdat ze dit eerst willen testen. Daarnaast kost het implementeren van updates de nodige tijd. Het niet goed patchen van systemen kan verstrekkende gevolgen hebben. "Het idee van behulpzame virussen komt elke keer weer langs omdat het schrijven van virussen leuk is, en onderzoekers het ook willen doen, maar we moeten niet doen alsof behulpzame virussen andere malware kunnen opruimen, het is voor tal van redenen een verkeerd idee," aldus Bruce Schneier.
Een ander belangrijk punt is dat virusschrijvers en cybercriminelen zich steeds vaker richten op third-party software, in plaats van Windows kwetsbaarheden.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.