Of je nu belt, internet of over straat loopt, bijna elk moment van de dag ben je te volgen. Een Amerikaanse onderzoekster wilde graag weten of het nog wel mogelijk is om in de 21ste eeuw anoniem te leven, en ging daarom een week "undercover". Catherine Price had geld voor een week, maar liep al tegen het eerste probleem aan toen ze een telefoon wilde kopen. Ook al was het een prepaid telefoon, de winkel wilde toch haar gegevens hebben. Uiteindelijk kon ze bij een andere winkel terecht die zelf een valse naam voorstelde.
Om anoniem te internetten gebruikte Price "Anonymizer", een soort commerciële versie van Tor. Dit voorkomt dat ISP's zien welke websites hun abonnees bezoeken. De gegevens zijn echter wel toegankelijk voor Anonymizer zelf, ook al beweert het bedrijf de informatie niet te bewaren. De enige oplossing was dan ook het gebruik van publieke Wi-Fi hotspots of de draadloze verbinding van de buren.
Vervoer was het volgende probleem waar Price tegen aanliep. Om aan de camera's te ontsnappen droeg ze een zonnebril en petje, met de trein of bus gaan was geen optie, omdat die te zwaar gecontroleerd worden. Verder was het gebruik van tolwegen "not done", omdat hier teveel camera's zijn opgesteld. Uiteindelijk bleek carpoolen uitkomst te bieden.
De problematiek van het bewaren
"Het probleem is dat we niet weten welke informatie over ons verzameld wordt, met wie het wordt gedeeld en waar het voor wordt gebruikt of is opgeslagen. Nu bedrijven en overheden steeds meer informatie verzamelen, zal een gedeelte foutief zijn, en de gevolgen van die fouten kunnen onbetekenend tot zeer ernstig zijn," aldus Price, die aan het einde van haar "week of paranoia" inziet dat echt anoniem leven bijna onmogelijk is.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.