Een Enschedese tweeling van 36 jaar blijkt zich aan tal van misdrijven te hebben schuldig gemaakt, waarbij een aantal voetballers van een Enschedees gehandicaptenteam als katvangers werden gebruikt. Het duo maakte zich schuldig aan oplichting, valsheid in geschrifte en het plegen van meerdere diefstallen dan wel medeplichtigheid daaraan. De gehandicapten werden aangezet tot het plegen van strafbare handelingen. Het ging om het afsluiten van meerdere contracten voor de aankoop van mobiele telefoons en aankopen te doen onder een valse naam bij een groot aantal bedrijven. Ook werden tientallen auto’s op naam gezet van deze slachtoffers om zodoende als katvanger op te treden. Vaak werden zij meegenomen naar een postkantoor om de auto, waar ze mee werden opgehaald, op naam te laten zetten, waar meestal een kleine vergoeding tegenover stond.
De broers hebben zeker 49 bedrijven in Nederland en daarbuiten opgelicht. Ze bestelden goederen onder een valse naam en lieten die bezorgen op hun woonadres. De goederen werden nooit betaald waardoor een aantal van de slachtoffers in grote financiële problemen is gekomen. De schade zou enkele tonnen euro's bedragen.
Pinbonnetjes opruimen
Daarnaast werd gedurende het onderzoek duidelijk dat een ander deel van de 49 bedrijven is opgelicht doordat de beide broers gebruikt maakten van bankrekeningnummers van gevonden pinbonnetjes bij pinautomaten. Via internet werden goederen besteld en op de bestellijst werd daarop het bankrekeningnummer vermeld dat op de gevonden pinbonnetjes stond. Op dezelfde bestellijst werd in meerdere gevallen een adres vermeld van een van de gehandicapte voetballers. De goederen werden daarna op deze adressen afgeleverd.
De twee hielden zich ook bezig met het pinnen met gestolen pinpassen, die tijdens verschillende inbraken waren buitgemaakt. Op slinkse wijze werden de slachtoffers later gedwongen tot het afgeven van de pincode. Bij een van de twaalf slachtoffers werd daarna een bedrag van ruim 70.000 euro gepind. Bij de andere elf gaat het om een bedrag van enkele duizenden euro's tot een maximum van 17.000 euro. Verzekeringsmaatschappijen vergoeden nagenoeg niets van deze gepinde bedragen, dit omdat de daders na de inbraak in het bezit van de pincode zijn gekomen. De buitgemaakte bedragen werden door de twee aan hun huishouden opgemaakt.
Politie waarschuwt dat het niet verstandig is om na het pinnen bij pinautomaten, tankstations, supermarkten enz. pinbonnetjes met daarop het gebruikte banknummer achter te laten. "Geef bij een pinautomaat aan dat je het bonnetje niet wilt of neem het bonnetje mee, laat het nooit achter."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.