Internetprovider XS4ALL heeft de Tweede Kamer een brief gestuurd waarin het vraagt om de bewaarplicht te torpederen, omdat die ondemocratisch, nutteloos en kostbaar is. Deze week wordt het wetsvoorstel Bewaarplicht Telecommunicatiegegevens plenair behandeld in de Tweede Kamer. Met het wetsvoorstel moet de Europese Richtlijn Dataretentie in het Nederlandse recht worden overgenomen. Kort gezegd komt de wet erop neer dat van alle telecommunicatie tussen alle burgers, gedetailleerde gegevens moeten worden opgeslagen door de telecombedrijven, voor opsporingsdoeleinden.
Ondemocratisch
Volgens de provider is de bewaarplicht ondemocratisch omdat nog niet is vastgelegd welke gegevens moeten worden opgeslagen. "Dat zal later door ambtenaren, buiten de Tweede Kamer om, bepaald worden. De volksvertegenwoordigers mogen dus niks zeggen over welke gegevens worden opgeslagen. Dat is ondemocratisch," schrijft XS4ALL woordvoerder Niels Huijbregts. Het tweede punt van kritiek is dat geen enkel onderzoek heeft aangetoond dat de bewaarplicht zal helpen bij het voorkomen van terroristische aanslagen, of op andere wijze nut zal hebben. Toch lijkt de politiek daar niet bij stil te staan. In het huidige voorstel ontbreekt zelfs de afspraak om de bewaarplicht te evalueren.
Oneerlijk
Verder is XS4ALL bang voor oneerlijke concurrentie, omdat in ander landen de overheid de kosten van de bewaarplicht op zich neemt. Kosten waarvan nog niemand weet hoe hoog ze zullen uitvallen. "De Kamer wordt dus gevraagd in te stemmen met een soort carte-blanche wet. Wat wel duidelijk is, is dat de providers die kosten moeten betalen, niet de overheid. En dat is raar, want opsporing is strikt een overheidstaak. De kosten van opsporingsmiddelen zouden dus niet door particuliere partijen moeten worden gedragen."
De ISP roept dan ook op tot het afschieten van het voorstel: "Ondanks felle kritieken van het College Bescherming Persoonsgegevens en de Raad van State op het wetsvoorstel, is nog altijd niet aangetoond wat het nut en de noodzaak van de bewaarplicht zijn. Op de privacy van burgers wordt inbreuk gemaakt en de bedrijfsvoering van aanbieders wordt belast, zonder dat aangetoond waar deze verregaande maatregelen voor nodig zijn. Een bewaartermijn van 18 maanden gaat zelfs nog een stap verder en is daarom niet acceptabel." Het wetsvoorstel staat voor donderdag 3 april op de agenda van de Tweede Kamer.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.