Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) ontving vorig jaar 5900 brieven, e-mails en telefoontjes van burgers die klaagden over de aantasting van hun privacy. De privacywaakhond heeft vandaag haar jaarverslag gepubliceerd, waar vooral de eigen successen in worden vermeld. De prioriteit van de toezichthouder is in 2007 verlegd naar het doen van onderzoek en handhavend optreden bij ernstige overtredingen met een structureel karakter en grote gevolgen voor vele burgers of groepen van burgers. En die overstap heeft volgens het CBP z'n vruchten afgeworpen.
Zo moesten verschillende organisaties, overheden en instellingen hun privacybeleid aanpassen nadat ze door het CBP op de vingers waren getikt. Het rapport laat ook zien hoever sommige partijen gaan bij het schenden van de privacy. Zo werden in het project ‘Waterproof’ alle 65+-ers en ontvangers van een bijstandsuitkering aan de hand van gegevens over hun waterverbruik en de watervervuilingsheffing gecontroleerd op fraude. Daarnaast werden deze gegevens gebruikt voor controle op fraude met huurtoeslag.
Een ander veel besproken onderwerp was de OV-chipkaart. Zo bleken naam, adres en woonplaats van reizigers en hun reisgegevens onrechtmatig te worden opgeslagen. Pas na actie van de privacywaakhond besloot het Amsterdamse gemeentelijk vervoerbedrijf en andere openbaarvervoerbedrijven over te zullen gaan tot scheiding van gegevens en een betere beveiliging van de reizigersgegevens.
"De bescherming van de persoonlijke levenssfeer overstijgt het belang van het individu, van gezin of samenlevingsverband. Die bescherming dient uiteindelijk bovenal de samenleving als geheel. De grenzen die de wetgever niet voor niets heeft getrokken, dienen dan ook daadwerkelijk gerespecteerd te worden. Daar ligt onze eerste taak als toezichthouder," meldt voorzitter Jacob Kohnstam.
Iedereen laat sporen achter
In het rapport krijgt de burger ook een advies mee, en dat is dat hij of zij overal sporen achterlaat. "Omdat al die voetsporen technisch gesproken eindeloos bewaard en samengevoegd worden of kunnen worden, leven wij inmiddels in een glazen samenleving waarin even dierbare als kwetsbare gebeurtenissen uit de persoonlijke levenssfeer gebruikt, misbruikt en openbaar gemaakt worden of kunnen worden." Doordat het CBP van koers is veranderd, werd er voor de burger de website mijnprivacy.nl geopend, waar men allerlei tips en adviezen kan vinden.
Ondanks de waslijst aan punten die de revue passeren wekt het de rapport de suggestie dat 2007 een goed jaar was wat betreft de privacybescherming, hoewel niet iedereen het daarmee eens is. Eind vorig jaar riep D66-leider Pechtold nog op tot de oprichting van een burgerrechtenbeweging die zich inzet voor de privacy.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.