Cameratoezicht blijkt in veel gevallen te falen als het gaat om de bestrijding van misdrijven, uit Zuid-Korea komt echter een ander geluid. Steeds meer burgers zien in continue cameratoezicht een oplossing voor het geweld op straat. Zo kon laatst een pyromaan worden gearresteerd omdat zijn acties via een camera waren vastgelegd. Ook een reeks inbraken en ontvoeringen van kinderen hebben ervoor gezorgd dat het publiek mogelijke privacybezwaren opzij heeft gezet.
Volgens functionarissen van het Gangnam district is sinds de invoering van cameratoezicht in 2004 het aantal misdrijven met 30% gedaald. Nu de straten veiliger zouden zijn geworden, is de volgende stap van het Seoul stadsbestuur het aanbrengen van meer dan 2000 camera's op en rond basisscholen. "Hoewel het cameratoezicht sommigen ongemakkelijk doet voelen, maakt de continue monitoring het leven voor criminelen volgens justitie een stuk lastiger," zo schrijft de Koreaanse krant Chosun Ilbo.
Vorig jaar oktober werd bekend dat het Berlijnse vervoersbedrijf een rapport over de falende werking van cameratoezicht in de doofpot had gestopt en juist liet weten dat project wel een succes in de strijd tegen criminaliteit was. De BVG wilde het cameratoezicht op alle 170 stations in de Duitse hoofdstad doorvoeren. De burgerrechtenbeweging wist het onderzoek boven water te krijgen. Daaruit bleek dat het cameratoezicht helemaal niet voor een afname, maar juist voor een kleine toename van het aantal misdrijven had gezorgd.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.