In de toekomst krijgen niet alleen landen en nieuwszenders met DoS-aanvallen te maken, ook winkelketens kunnen zich voorbereiden op de nodige downtime. "Het is slechts een kwestie van tijd voordat winkels zoals Tesco en Marks & Spencer het doelwit zijn," waarschuwt de Italiaanse beveiligingsonderzoeker Roberto Preatoni. De aanvallers worden geholpen door de komst van IPv6, dat het uitvoeren van DoS-aanvallen eenvoudiger zou maken.
Naast winkels zijn ook landen gewaarschuwd. "Estland was het eerste land dat met deze ervaring te maken kreeg. Binnenkort zullen onze eigen Westerse landen en bedrijven wegens politieke en religieuze redenen worden aangevallen. Dit soort aanvallen kunnen op elk moment plaatsvinden en het zal gebeuren." Het feit dat de aanvallen tegen Estland zolang duurde, zijn volgens Preatoni bewijs dat er nog steeds geen oplossing voor Denial of Service aanvallen is.
Beveiliging geen taak van ISP
Als het aan de Italiaan ligt zijn Internet Service Providers (ISP) niet verantwoordelijk voor de veiligheid van het internet of de systemen van hun klanten. "Ik denk dat ISPs zich hier niet mee moeten bemoeien. Dat is hetzelfde als de Royal Mail vragen om verantwoordelijk te zijn voor de kwaliteit van je post." Toch zijn andere experts het daar niet mee eens. "ISPs spelen een zeer belangrijke rol in de beveiliging, met waar nodig wat juridische druk," aldus Jason Creasey. De experts zijn verdeeld over de vraag of het actief aanpakken van zombiecomputers niet in strijd is met de vrijheid van meningsuiting.
Het probleem moet niet alleen op het niveau van de providers worden aangepakt. "Als iemand Groot-Brittannië wil aanvallen, zal hij niet voor de webservers van de overheid gaan. Ze gaan voor het laaghangende fruit, bedrijven worden ook als de vertegenwoordigers van een land gezien," merkt Steve Armstrong op. Hij ziet daarom een taak om bedrijven te blijven waarschuwen dat ze moeten investeren in hun informatiebeveiliging.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.