Door XM16E1Ik haal het wel een beetje uit zijn context nu maar als je iemand in een auto ziet met een laptop moet het niet zo worden dat je meteen denkt dat hij\zij aan het meeliften is op een WiFI verbinding, of wel?
Ik mag hopen van niet aangezien ik nog wel eens standby sta. Als ik gepiept word als ik onderweg ben zal ik toch even de auto aan de kant zetten om via mijn eigen mobiele telefoon (UMTS) en laptop te Internetten. Dat zal een leuke discussie worden met zo'n dienstklopper...
Door EerdeBij mijn weten is het in NL zo dat het gebruik maken van een open verbinding niet strafbaar is.
Wel als dat
ongeoorloofd gebeurd. Zoals hierboven al een paar keer is opgemerkt maakt het niet uit of er wel of geen beveiliging wordt doorbroken. Het ongeoorloofd gebruik maken van is al voldoende.
Een AP dat een inlogpagina vertoont met b.v. een waarschuwing: "Prive Access Point, mag alleen gebruikt worden met toestemming van de eigenaar" of "Aan de bar kunt u tegen betaling toegang krijgen tot dit netwerk" zijn duidelijk afgeschermd en dan zal een ongeoorloofde gebruikert dus moeten inbreken om zich toegang te verschaffen, dat lijkt me een duidelijke zaak juridisch.
Dat zijn, ook al is het WiFi gedeelte niet beschermd, toch afgeschermde netwerken waar men een beveiliging zou moeten doorbreken. Duidelijke zaak inderdaad.
We kennen allemaal de bordjes: "Verboden toegang, art xyz wetboek van strafrecht". Die zijn er niet voor niets, een argeloze wandelaar kan immers niet weten waar de openbare weg eindigt en waar het prive pad begint, vandaar dat bordje om het eea juridisch dicht te timmeren. Zo is en moet het natuurlijk ook zijn met een AP.
Een SSID met PRIVE er in lijkt me toch ook vrij duidelijk.. In jouw analogie, een bordje "Verboden Toegang voor onbevoegden" voorkomt toch ook niet dat iemand er onbevoegd in loopt? Het pad is immers gewoon toegankelijk.
Een open verbinding is m.i. "Free to air" en net als ik met een radiotoestel geen toestemming nodig heb om te mogen luisteren, is dit hetzelfde.
Dat kun je nu wel vinden, de wet is toch anders. En vroeger moest je voor je radiotoestel, kijk- en luistergeld betalen. Wie dat niet deed had geen toestemming en kon een flinke boete krijgen. Tegenwoordig zit dat gewoon bij je belastingen. M.a.w. je betaald ervoor om er gebruik van te kunnen maken.
Helaas hebben de wetgevers en uitvoerders van de wet weinig tot geen kaas hebben gegeten van IT.
Mee eens.