Beveiliging is, in de ogen van veel medewerkers, geen leuk onderwerp. Beveiligingsbeleid beperkt in hun ogen de flexibiliteit waarmee zij hun werkzaamheden kunnen uitvoeren. Daarnaast wordt de reikwijdte van informatiebeveiliging onderschat.
Wanneer je verantwoord met informatie binnen je organisatie wilt omgaan, is alleen het netwerk beveiligen niet genoeg. Onder informatiebeveiliging valt bijvoorbeeld ook het maken van een backup, goed bedachte wachtwoorden, goede sloten en alarm op het pand en de serverruimte enz. Informatiebeveiliging heeft dus behoorlijke gevolgen voor de dagelijkse bedrijfsvoering.
Om informatiebeveiliging te laten slagen dient er daarom vanuit de top van de organisatie een volledig commitment te zijn. Het informatiebeveiligingsbeleid moet een onderdeel zijn van de strategie van de organisatie.
Het is dus niet zo vreemd dat jij niet weet waar je beginnen moet. Een leuk boek om mee te beginnen is denk ik:
INFORMATIEBEVEILIGING
DRUK 2
Auteur: Overbeek, P.L. en Sipman, W.H.M.
ISBN: 9072194578
Hierin wordt uitgelegd wat informatiebeveiliging inhoudt en er worden tips gegeven. Daarnaast is "De code voor informatiebeveiliging" een goed uitgangspunt. Dit is een globale checklist waarin alle beveiligingsaspecten voor komen. Je kunt voor je eigen organisatie de punten uitzoeken die je belangrijk vindt en deze verder uitwerken.
Je kunt "De code voor informatiebeveiliging" bestellen op http://www.nen.nl documentnummer SPE 20003:2000 nl.
Veel Succes
Gabe