Virusscanners?
Policy mensen, policy! Geen lapmiddelen als virusscanners.
Whitelist text-based en eventueel andere veilige document-typen* attachments, text/plain e-mail. Kill everything else, including text/html e-mail.
Gebruik een veilige e-mail client, gebruik actieve content-filtering bij het surfen, etc.
Zorg dat werknemers niets maar dan ook helemaal niets van buitenaf (via netwerk, floppy, cd-rom, start-up) op de werkcomputer in kan brengen, etc.
* dus absoluut géén Microsoft Office documenten, als voorbeeld.
Vertrouw niets dat van leveranciers of klanten af komt. Eis van leveranciers werkbaar veilige tekstueel georiënteerde bestanden voor bijvoorbeeld productlists, pricelists, etc. of bijvoorbeeld in PDF-formaat.
Datzelfde geldt voor klanten.
Het vertrouwen zoals dat doorgaans gebruikelijk is, is nimmer gerechtvaardigd op digitaal niveau.
Gegarandeerd dat het de continuïteit ten zeerste ten goede komt, waar iedereen baat bij heeft.
Virusscanners komen pas om de hoek wanneer er sporadisch reden is van een zulks strenge policy af te wijken en ter overall na-controle. Virusscanners zijn geen beveiliging, slechts een methode om lauter bekende profielen te herkennen. De grootste bedreiging vormen echter deze welke NIET bekend zijn en is het een illusie dat er van te verlangen.
Dus, een stelling als "ik ben beveiligd, want ik gebruik een up-to-date Virusscanner," is een illusie, dan hou je je zelf voor de gek.
De laatste en enige keer dat ik ooit een virus-besmetting heb gehad was medio '80 op een XT-8086 van wel 10MHz: een bootsector virus dat zich liet verwijderen met FDISK /MBR. Deze was afkomstig van een floppy van een collega programmer, maar werd deze niet gedetecteerd.
Sindsdien geldt een uiterst stringente policy, dat is het enige dat werkt ;)
Μπας