Originally posted by Unregistered
Als je na 1 maart 1993 een van de volgende dingen uitvreet, en je wordt gepakt, kun je maximaal gestraft worden met:
HACKING:
Je bedoelt
Cracking (een wezenlijk verschil)
AFLUISTEREN:
· radioverkeer en netwerken afluisteren 1 jaar art. 139
Wordt leuk met die wireless-ontwikkelingen versus air-sniffers (wireless-ontvanger in promiscuous mode)
(denk voor die laatste twee eens aan BBS-houder of BBS-deelnemer,
die files of programma's ter beschikking stelt of upload/mailt)
In de oorspronkelijk open BBS opzet (dat heden ten dagen
sterk is af te raden) had je een generaal upload gebied waar gebruikers eigen bestanden konden plaatsen (uploaden) welke andere gebruikers dan konden halen (downloaden) - waarmee in weze zo'n BBS tot aanbieder wordt gemaakt van het door de gebruiker geplaatste materiaal. Erg handig tussen programmeurs. Maar dodelijk in de tegenwoordige tijd nu electronische communicatie veruit niet meer is voorbehouden aan enkel een technische elite.
Want de huidige algemene gebruikers zijn inderdaad potentieel vergif -- niet enkel gelimiteerd tot het technische (pogingen tot technische compromittering) -- danwel in de vorm van het materiaal dat ze (onderling) kunnen pogen te verzenden of te vragen.
Dat zie je nu eveneens terug op veel grotere krachtiger schaal: op het wereld wijde internet waar mensen hun content publiceren en deze uitwisselen.
De techniek en beveiliging wordt complexer, blijft evolueren, maar het princiepe blijft dezelfde als bij de sterk verouderde BBS's: het blijft onderdeel van een infrastructuur - dat kans loopt op enige wijze te kunnen worden gecompromitteerd/misbruikt.
Ik vind het dan ook geen gelukkig gekozen voorbeeld van 'BBS', het zelfde geldt exact voor alle andere voorkomingen van infrastructuren waar diensten worden aangeboden. (te denken aan, doch absoluut niet gelimiteerd tot webservers, databases, ftp, mail, proxy's, etcetera)
Ook de beveiliging blijft door evolueren waardoor men meer grip krijgt. Zo is het inmiddels ingeburgerde Caller-ID (nummerweergave) uitstekend te gebruiken als identificatiemethode om de anonimiteit weg te nemen - waarmee je psychologische drempels kunt opwerpen voor in dit geval Dial-In systemen. Wanneer men weet dat men bekend is zal men minder gauw iets verkeerds proberen. In dat opzicht is bijvoorbeeld voor de oude BBS-wereld die mogelijkheid te laat gekomen.
Een open systeem zal een voormalig BBS-houder nooit meer oprichten in deze tijden. Alles dat er mis kon gaan met dat princiepe, is waardevolle informatie waar nu goeddeels de (inter)net security de vruchten van plukt om toepassingen zo goed mogelijk fool-proof en dus abuse-proof te maken.
Ik maak mij alleen wel zorgen over de nieuwe lichting 'my-first-digital-communicators' - in de vorm van volkomen onwetende, technisch volkomen onkundige breedband-'internetters' -- welke deze essentiële kennis dus volkomen missen: de grote boze wereld aan de uiteinde van een UTP-plug die zij zonder enige bewustzijn 'gewoon' achter in hun standaard geïnstalleerde onbeveiligde PC duwen.
Zijn die medeplichtig of lokken ze het uit? Het zijn ook weer infrastructuren die net als het internet ten goede worden gebruikt, maar ook ten slechte kunnen worden misbruikt.
Vercriminalisering van een specifieke verouderde techniek of implicatie daarvan getuigt van geen inzicht.