Regelmatig krijgen we op de redactie van Security.nl vragen over ICT en recht, vandaar dat we in samenwerking met ICT-jurist Arnoud Engelfriet een nieuwe rubriek zijn begonnen waar de vragen van lezers centraal staan. Heb je dus een vraag over je privacy op het web, je aankoop bij een webshop, het downloaden van materiaal of het feit dat je baas je e-mail leest? Stuur hem naar juridischevraag@security.nl. Elk kwartaal kiest Arnoud de meest creatieve vraag, die dan zijn boek "De wet op internet" zal ontvangen.
Werknemer aansprakelijk voor besmet bedrijfsnetwerk?
Stel, je hebt van huis een memory stick meegenomen naar je werk met daarop een virus, uiteraard zonder dat je dit zelf weet. Vervolgens besmet je met het virus in je PC het Intranet van het bedrijf waar je werkt, en het systeembeheer weet te achterhalen dat het virus van jouw PC afkomstig is. Kan je als medewerker van het bedrijf dan aansprakelijk worden gesteld voor eventueel geleden schade?
Arnoud: De wet zegt dat je schade moet vergoeden die het gevolg is van een onrechtmatige daad (art. 6:162 BW). Een handeling of een nalaten is onrechtmatig als je een wettelijke plicht verzaakt, inbreuk pleegt op een recht of wanneer je handelen of nalaten in strijd is met de maatschappelijke zorgvuldigheid. Dat laatste is een heel algemeen criterium, bedoeld om alles te kunnen afvangen dat niet expliciet in de wet staat maar waarvan de rechter wel vindt dat de veroorzaker ervoor moet opdraaien.
Is per ongeluk een virus verspreiden nu onrechtmatig? Artikel 350b Strafrecht zegt dat het strafbaar is om virussen en dergelijke te verspreiden als je daar 'schuld' aan hebt. Doe je dit toch, dan verzaak je een wettelijke plicht en daarmee is de onrechtmatigheid gegeven. 'Schuld' is een lagere eis dan 'opzet'. (Opzettelijk virussen verspreiden is strafbaar gesteld in artikel 350a trouwens.) Je hebt schuld aan de verspreiding als je de verspreiding had kunnen voorzien met de nodige veiligheidsmaatregelen of onderzoek, en het onzorgvuldig is dat je dat niet hebt gedaan.
Nu lijkt het mij dat iedereen tegenwoordig wel moet weten dat Windows kwetsbaar is voor virussen. Een virusscanner installeren en up-to-date houden is mijns inziens dan ook een redelijke voorzorgsmaatregel. Zeker als je USB-sticks van en naar je werk transporteert. Dus het lijkt mij dat je al snel aansprakelijk bent voor de schade als je in het geheel geen scanners gebruikt. Heb je je systeem redelijk dichtgetimmerd, en glipt er toch een virus doorheen, dan denk ik niet dat je strafbaar handelt of dat je voor de schade moet opdraaien.
Ook speelt mee hoe zeer jij als persoon zelf kennis hebt van beveiliging en virussen. Een medewerker van de postkamer is wat dat betreft in een andere positie dan een systeembeheerder of security officer. Al met al een vraag waarvan het antwoord heel erg af zal hangen van de betrokken persoon, het soort malware en de andere omstandigheden van het geval. Iets wat advocaat Joost Meijer in 2001 ook al schreef trouwens.
Als bedrijf zou je nog in je reglement over ICT-gebruik kunnen opnemen dat het verboden is om software of data uit te wisselen tussen het bedrijfsnetwerk en eigen systemen. Maar het lijkt mij nogal lastig om dat waterdicht op te schrijven. Voor je het weet, verbied je het lezen van e-mail via webmail of het aansluiten van de bedrijfslaptop op je thuisnetwerk. En zelfs als je dat lukt, dan zit je nog met het probleem dat je als overtreder van het reglement verwijtbaar gehandeld moet hebben. De schuldvraag blijft dus dezelfde.
Wat kun je als bedrijf trouwens doen om te voorkomen dat mensen USB-sticks met malware je bedrijf binnenbrengen? Behalve met epoxy dichtplakken van USB poorten dan.
Heb jij ook een vraag voor Arnoud en wil jij kans op zijn boek maken? Stuur dan je vraag naar juridischevraag@security.nl
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. In 2008 verscheen zijn boek "De wet op internet".
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.