Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet
en maak kans op zijn boek "De wet op internet".
Arnoud is van alle markten thuis, maar vindt vooral in technische / hacking vragen een uitdaging. De Juridische vraag is een rubriek op Security.nl, waar wetgeving en security centraal staan. Elk kwartaal kiest Arnoud de meest creatieve vraag, die dan zijn boek zal ontvangen.
Vraag: Regelmatig word ik door kennissen gevraagd of ik hun pc ook kan repareren. Ze vragen dan ook wel eens of ik een backup wil maken en of ik dan een exemplaar wil bewaren voor als er iets verloren gaat, bijvoorbeeld door brand. Als de backup door een inbraak bij mij wordt gestolen en de inhoud op het net komt (of gewoon verloren gaat door brand of zo bij mij) ben ik dan ook aansprakelijk? Nalatigheid misschien?
Antwoord: Als je bedrijfsmatig een dienst levert, dien je ervoor te zorgen dat die naar behoren verricht wordt. Zo niet, dan kan je opdrachtgever schadevergoeding bij je claimen. Het eerste wat je dus moet doen, is heel duidelijk maken of dit een vriendendienst is of onderdeel van je zakelijke dienstverlening. In het laatste geval kan die kennis je aansprakelijk houden als die gegevens kwijtraken of lekken wanneer dat jou verwijtbaar is. En het is een reëel risico dat een rechter zo'n activiteit als zakelijke dienst aanmerkt. Je doet tenslotte hetzelfde als bij zakelijke klanten, dus waarom zou deze kennis minder hoeven te verwachten dan andere klanten?
Diefstal of brand kunnen overmacht zijn, maar je zult wel moeten aantonen dat je al het redelijke hebt gedaan om die zaken te voorkomen. Zo zou ik verwachten dat je andermans backuptapes in een brandwerende kluis bewaart, of dat je de data elektronisch op twee locaties opslaat die niet tegelijkertijd in brand kunnen vliegen. En natuurlijk moet je alle gebruikelijke maatregelen nemen tegen diefstal. Weet de dief de data te achterhalen omdat jouw root wachtwoord "geheim" is, dan heb je echt een aansprakelijkheidsprobleem.
Je kunt je aansprakelijkheid bij dit soort dingen beperken. De meeste bedrijven en professionals doen dat ook - in hun algemene voorwaarden. En dat is nou net het stukje papier dat je niet geeft aan een kennis, dus juridisch gezien zijn die voorwaarden simpelweg niet van toepassing op de overeenkomst die je met die vriend sluit.
Wil je dus met vrienden zaken doen, doe dat dan op dezelfde manier als met andere klanten.
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. In 2008 verscheen zijn boek "De wet op internet".
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.