image

Politie waarschuwt voor nieuwe skimmethode *Update 2*

vrijdag 17 juli 2009, 09:11 door Redactie, 19 reacties

De politie waarschuwt voor een nieuwe manier van skimmen waarbij criminelen betaalautomaten die in winkels en bedrijven worden gebruikt aanpassen. De nieuwe werkwijze is de laatste twee weken op verschillende plaatsen in Nederland voorgekomen. In twee gevallen waren bedrijven in de regio Noord-Holland Noord het slachtoffer. In een van deze gevallen kon een verdachte worden aangehouden.

Tot dusverre maakten criminelen meestal gebruik van betaalautomaten, zoals de HFT201, waar een opzetstuk op bevestigd werd. Hiermee konden gegevens van bankpassen worden gekopieerd. Voor winkels werd een betaalautomaat ontwikkeld waarmee deze manier van skimmen onmogelijk was. Inmiddels is gebleken dat criminelen ook hiervoor een methode voor hebben ontwikkeld om klantgegevens te ‘stelen’, waarna de rekeningen van slachtoffer leeggeroofd kunnen worden.

Insluiten
Om de apparaten aan te passen verstoppen de criminelen zich in de winkel. Zodra het personeel weg is, wordt er een gat in het plastic van de betaalautomaat gemaakt. Hierin installeert de skimmer apparatuur die de gegevens van de bankpas opslaat en via een camera meteen meekijkt naar de pincode die wordt ingetoetst. Soms wordt de camera ingebouwd in de betaalautomaat, maar soms wordt deze ergens anders, bijvoorbeeld in het plafond, gemonteerd. Na het inbouwen wordt een nieuwe plastic plaat over het gat geplakt en worden de randjes netjes bijgewerkt. Na zijn ‘werkzaamheden’ verstopt de crimineel zich weer tot de winkel open gaat. Een aantal dagen later komt de dief weer terug om ’s nachts zijn apparatuur op te halen.

Herkenning
Winkeliers kunnen zien dat er met de betaalautomaten is geknoeid. De opgeplakte plastic plaat laat altijd naden achter, terwijl het plastic anders glad is en vlakken in elkaar overlopen. En mocht de camera ingebouwd zijn, dan zit er een klein gaatje (soms maar van een millimeter) op een plaats waar geen gaatje thuis hoort.

Update zaterdag 18 juli 11:20
De politie heeft het oorspronkelijke bericht van de website gehaald, hoewel die nog wel in de cache van Google is te vinden. Tevens ontving Security.nl een e-mail van Atos Origin, leverancier van de Xenta betaalautomaten. Volgens het bedrijf werd er inbreuk gemaakt op het merkenrecht én de goede naam en faam van de Banksys familie van betaalautomaten en dan met name de Xenta. Atos Origin verzocht Security.nl vervolgens "dringend" om alle verwijzingen naar het merk Xenta voor elf uur vanochtend te verwijderen.

Na contact met de politie Noord-Holland Noord te hebben opgenomen wordt de onvrede bij Atos duidelijk. Volgens politiewoordvoerder Menno Hartenberg is de aanval namelijk niet afhankelijk van het soort betaalautomaat. Bij één van de aanvallen ging het om een Xenta, maar ook andere automaten zijn op deze manier gemanipuleerd. De politie wilde met het bericht alleen de werkwijze van de skimmers belichten. Dat de naam van de betaalautomaat toch in het persbericht terecht is gekomen betreurt het. Daarom heeft het een tweede bericht verstuurd waarin de situatie wordt verduidelijkt. In het oorspronkelijke artikel is de passage dat het alleen om Xenta automaten gaat dan ook verwijderd.

Update maandag 20 juli 13:45
Volgens Atos Origin constateert het al enige tijd 'skimming' aanvallen. "Op de Nederlandse markt onderscheiden we twee methoden van aanvallen: de 'eenvoudige' methode waarbij een op- of voorzetstuk wordt gebruikt en een meer 'complexe' methode. De complexere methode kan alleen worden uitgevoerd als enkele uren (onbewaakt) toegang tot de terminal wordt verschaft. Deze laatste methode heeft een bijzonder lage kans van slagen en kan met enige alertheid vroegtijdig worden onderschept", aldus een woordvoerder.

Inmiddels heeft Atos een 'skimming' controlemiddel ontwikkeld die winkels gratis kunnen aanvragen. Daarnaast worden alle automaten van een "herkenbare veiligheidssticker" voorzien. De woordvoerder benadrukt het probleem dat de magneetstrip de zwakke plek van de betaalkaart is. "Dit betaalschema wordt in Nederland nog altijd gebruikt. Daarom hebben de banken in overleg met de bankbedrijven besloten dat ook in Nederland versneld wordt overgegaan op de veiligere chipkaart."

Reacties (19)
17-07-2009, 09:24 door Anoniem
Wanneer stappen we in Nederland nou eens over op de chip? Dan hebben we dit soort problemen niet meer.
17-07-2009, 09:56 door Anoniem
Hoezo is dit nieuws? Hier op Security.nl stond er op 3 maart al een nieuwsitem over: http://security.nl/artikel/27675/1/Albert_Heijn_bestrijdt_pinpasfraude_met_stickers.html

En bestrijden gebeurt pas na herkennen en erkennen, dus al zeker 9 maanden tot een jaar is deze manier in gebruik. Hoezo dan nu pas een nieuwsbericht (plus een "ALARM!" melding op het forum van een gebruiker (wat waarschijnlijk de aanleiding voor deze post is))?
17-07-2009, 10:32 door Anoniem
Vorig juli was er in Katwijk een insluiper in een winkel betrapt die dit trucje uithaalde zonder camera!
Onder het toetsenbordje was een gevoelige touchplaat die de pincode registreerde en wegschreef. De insluiper hoeft alleen maar zijn gadget verstopt in de gemanipuleerde betaalautomaat op te halen waar zowel mag-stripe gegevens als pincode staan weg geschreven.
17-07-2009, 10:47 door Anoniem
Tja, als bank geef je gewoon eerst de klant de schuld, en de paar klanten die dan nog gecompenseert moeten worden zijn blijkbaar goedkoper dan de introductie van een serieuze oplossing.
En als de banken al een oplossing willen, dan wil de handel dat niet: die zijn weer kapitalen kwijt aan het vervangen/ombouwen van apparatuur en licenties.
Ik zie dit de komende jaren niet opgelost worden. Totdat de handel zelf aansprakelijk wordt gesteld voor de schade die de klanten lopen als ze in de betreffende winkel geskimmed zijn.
17-07-2009, 10:56 door MarkII
weet een veel beter oplossing voor dit soort fratsen, gewoon je pinautomaat demontabel maken en 's nachts opbergen in de kluis.

Dan ben je van al het gedonder af.

En het magneetstrip systeem is hopeloos en slecht. Ga eens wat doen met een chip. En nog een opmerking over het plaatje wat erbij zat, je ziet toch meteen dat er mee geknoeid is.....
17-07-2009, 11:47 door Anoniem
Door Anoniem: Wanneer stappen we in Nederland nou eens over op de chip? Dan hebben we dit soort problemen niet meer.

Helemaal mee eens! Hoewel ook een chip ongetwijfeld zijn zwakheden heeft, is een magneetstrip wel heel erg eenvoudig te kopieren. Inmiddels zitten op alle normale bankpassen een chip (natuurlijk moet de Postbank weer moeilijk doen), waarmee PIN-transacties kunnen worden uitgevoerd (denk maar aan het opladen van de ChipKnip).

Schaf af die magneetstrip, en snel!!
DiBy
17-07-2009, 13:03 door Anoniem
En dan zijn er supermarkten die hun risico op vals geld willen afschuiven op de klanten
door het promoten/verplicht stellen van pinnen in plaats van contant betalen.
IK zou zeggen, betaal contant, dat is al 500 jaar goed gegaan.
17-07-2009, 14:51 door spatieman
500 jaar maar?
en de rest van de jaren ook.
17-07-2009, 14:53 door HyperVisor
Postbank?
Die bestaat niet meer en alle blauwe passen zijn vervangen door oranje met chip.
(die het waarschijnlijk in het buitenland niet doet.)
Lekker he?
17-07-2009, 15:42 door wimbo
Net terug uit Schotland. Daar wordt in 99% van de gevallen gewoon de chip gebruikt. Hier zal er wel weer veel geld aan verdient moeten worden (wat wij weer kunnen betalen). Of men is hier incompetent.....
17-07-2009, 17:53 door Statixs
Installeer bewegingssensors als toevoeging op het huidige beveiligingssysteem.. kan die geen kant op
17-07-2009, 19:16 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
17-07-2009, 21:00 door TD-er
Door Anoniem:
Door Anoniem: Wanneer stappen we in Nederland nou eens over op de chip? Dan hebben we dit soort problemen niet meer.

Helemaal mee eens! Hoewel ook een chip ongetwijfeld zijn zwakheden heeft, is een magneetstrip wel heel erg eenvoudig te kopieren. Inmiddels zitten op alle normale bankpassen een chip (natuurlijk moet de Postbank weer moeilijk doen), waarmee PIN-transacties kunnen worden uitgevoerd (denk maar aan het opladen van de ChipKnip).

Schaf af die magneetstrip, en snel!!
DiBy
Tsja en die chip is niet te vervalsen?
Nee ik vrees dat de massale invoering van een chip eerder tot gevolg zal hebben dat banken de schuld niet meer op zich nemen en de klant dus de dupe is. Net zo lang tot dat het weer dusdanig grootschalig gaat dat ze er niet onderuit kunnen.
Vergeet niet dat dergelijke chips per definitie met een tekort aan rekenkracht zitten en dat je onmogelijk in 1x alle chips/passen van een bepaalde reeks kunt vervangen, dus er zal altijd een overlap zijn waarin er massaal misbruik gemaakt zal worden.
De beste beveiliging is nog altijd door heel veel systemen te maken (uiteraard wel compatible), zodat de groep met zwakheden minimaal is en de impact per skim-actie dus minimaal is.
Maar goed, zolang beveiliging wel een prijskaartje heeft en uitstellen van beveiliging niet te berekenen is, ziet men dat laatste als 0 euro en dus goedkoper en blijven we dus met dit soort ongein zitten, wegens de goedkoopste oplossingen.

Banken snappen gewoonweg niet wat hun product is, dat is namelijk vertrouwen en toevallig komt daar geld bij kijken... en niet andersom.
17-07-2009, 23:39 door Anoniem
Door wimbo: Net terug uit Schotland. Daar wordt in 99% van de gevallen gewoon de chip gebruikt. Hier zal er wel weer veel geld aan verdient moeten worden (wat wij weer kunnen betalen). Of men is hier incompetent.....
Probleem is dat bij de 99% het skimmen zelf wel mogelijk is (inbouwen stripe-scanner en afkijken pin-code kan nog steeds) en dat die ene procent voldoende is om dit voor criminelen winstgevend te maken. Zelfs al zou iedereen in het land de chip gebruiken, dan nog is fraude op basis van skimming in dat land, maar misbruik in een ander land, nog steeds winstgevend.
En dat is nu echt het probleem. Zolang ueberhaupt iemand nog de magnetische stripe gebruikt, blijft skimming mogelijk.

Maar uiteindelijk is het echte probleem, dat de schade van het skimming nog niet hoog genoeg is. Zodra de schade / het verlies voor een bepaalde partij (bijv. de banken) hoog genoeg is, zorgen economische motieven wel voor de oplossing. Probleem voor ons is om te voorspellen wanneer dat het geval zal zijn.
18-07-2009, 12:15 door Anoniem
Door TD-er:
Door Anoniem:
Door Anoniem: Wanneer stappen we in Nederland nou eens over op de chip? Dan hebben we dit soort problemen niet meer.

Helemaal mee eens! Hoewel ook een chip ongetwijfeld zijn zwakheden heeft, is een magneetstrip wel heel erg eenvoudig te kopieren. Inmiddels zitten op alle normale bankpassen een chip (natuurlijk moet de Postbank weer moeilijk doen), waarmee PIN-transacties kunnen worden uitgevoerd (denk maar aan het opladen van de ChipKnip).

Schaf af die magneetstrip, en snel!!
DiBy
Tsja en die chip is niet te vervalsen?
Nee ik vrees dat de massale invoering van een chip eerder tot gevolg zal hebben dat banken de schuld niet meer op zich nemen en de klant dus de dupe is. Net zo lang tot dat het weer dusdanig grootschalig gaat dat ze er niet onderuit kunnen.
Vergeet niet dat dergelijke chips per definitie met een tekort aan rekenkracht zitten en dat je onmogelijk in 1x alle chips/passen van een bepaalde reeks kunt vervangen, dus er zal altijd een overlap zijn waarin er massaal misbruik gemaakt zal worden.
De beste beveiliging is nog altijd door heel veel systemen te maken (uiteraard wel compatible), zodat de groep met zwakheden minimaal is en de impact per skim-actie dus minimaal is.
Maar goed, zolang beveiliging wel een prijskaartje heeft en uitstellen van beveiliging niet te berekenen is, ziet men dat laatste als 0 euro en dus goedkoper en blijven we dus met dit soort ongein zitten, wegens de goedkoopste oplossingen.

Banken snappen gewoonweg niet wat hun product is, dat is namelijk vertrouwen en toevallig komt daar geld bij kijken... en niet andersom.

Voor allen die het nog niet begrepen hebben; de elektronische weg van het betalingsverkeer is een doodlopende weg. De problemen zijn domweg niet op te lossen. Terugdraaien kunnen we het niet meer dus moeten we alle elektronische betalingen die niet strikt noodzakelijk zijn vermijden. Betalingen van bedragen onder de honderd Euro hoeven natuurlijk helemaal niet met "plastic geld" te worden betaald, al doen banken ons anders geloven. Maar wat we van de (elektronische) betrouwbaarheid van banken moeten geloven, weet inmiddels iedereen.
18-07-2009, 14:10 door Anoniem
Voor iedereen die droomt van een definitieve oplossing: die bestaat niet. Er zullen altijd rovers zijn die je geld willen. Kan het elektronisch, dan krijgen de slimme nerd-rovers hun kans. Worden alle elektronische gaten gedicht door perfecte systemen, dan slaat opnieuw het uur van de ouderwetse brute force-rovers.

De vraag is dus: heb je liever een cleane, geweldloze beroving via manipulatie van het pin-systeem, of prefereer je een mes op je keel?

De politie? Die kan hoogstens zorgen dat het niet al te zeer uit de hand loopt. Meer politie? Weet wat je vraagt: hoe meer politie, hoe groter de kans dat het daar ook gaat rotten.
18-07-2009, 19:12 door Anoniem
Ik vind de reactie van Atos Origin weer typisch dat van een bedrijf met personen die niet tegen kritiek kunnen, alleen aan zichzelf denken en niet oprecht zijn. Was het bericht onjuist wat betreft de zwakte van hun apparaat? nee! Is het noemen van de naam van het apparaat (eigenlijk het enige kenmerk van herkenning) in combinatie met de gevaarlijke zwakte verboden? nee! En als dat laatste wel zo zou zijn, dan vind ik dat je als aanbieder van het product je niet zo belachelijk zwak moet doen door je achter merkrecht te gaan verschuilen om te kunnen doen alsof alles prima in orde is. Wat mij betreft heeft Atos Origin zich hierbij gediskwalificeerd als betrouwbare aanbieder voor maatschappelijk belangrijke apparatuur. Ze hebben daar werkelijk geen enkel verantwoordelijkheidsgevoel.
21-07-2009, 07:37 door Anoniem
Door Anoniem:
Voor allen die het nog niet begrepen hebben; de elektronische weg van het betalingsverkeer is een doodlopende weg. De problemen zijn domweg niet op te lossen. Terugdraaien kunnen we het niet meer dus moeten we alle elektronische betalingen die niet strikt noodzakelijk zijn vermijden. Betalingen van bedragen onder de honderd Euro hoeven natuurlijk helemaal niet met "plastic geld" te worden betaald, al doen banken ons anders geloven. Maar wat we van de (elektronische) betrouwbaarheid van banken moeten geloven, weet inmiddels iedereen.

Niet alleen banken, winkels schaffen geld ook maar al te graag af, voor het gemak en veiligheid van de winkel natuurlijk.
Vroeger werd je geld gerold, nu met al die nieuwe systemen ben je gelijk veel meer kwijt,... ideaal hoor.
27-07-2009, 21:04 door monica8
Die dromers van PIN Currence vertellen nu weer dezelfde smoes als vorig jaar; dat ze 30.000 automaten gaan aanpassen (met een sticker?). Terwijl ze met de hft201 vervangen al distributie leverings/installatie problemen hadden. Zeggen ze nu weer dat ze het binnenkort opgelost hebben. Als je de lachwekkende geschiedenis een beetje volgt dan is het blijkbaar zo dat de skimbendes al met de nieuwe automaten bezig waren terwijl Currence nog de hft201 aan het vervangen waren. Het word tijd dat PIN in handen van meer veiligheid bewuste eigenaren komt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.