image

VN kritisch over telefoontaps Nederland

zaterdag 1 augustus 2009, 09:21 door Redactie, 21 reacties

Het mensenrechtencomité van de Verenigde Naties heeft kritiek geuit op het aftapbeleid van de Nederlandse overheid. Nergens in de wereld worden zoveel telefoongesprekken afgeluisterd als hier, zo werd vorig jaar duidelijk. De afgelopen drie weken onderzocht het comité verschillende zaken die in Nederland spelen, waarvan terreurbestrijding en het afluisteren van telefoongesprekken er twee waren. Zo kan iemand in Nederland op verdenking van terrorisme een gevangenisstraf van twee jaar krijgen. De VN wilde graag weten wat voor bewijs vereist is om iemand op die grond te veroordelen. Ook werd gevraagd wat er met biometrische gegevens en de data van afgetapte gesprekken gebeurt en hoe misbruik voorkomen wordt.

Zorgelijk
Wat betreft het biometrische paspoort kreeg het comité van minister Ernst Hirsch Ballin te horen dat het de data op de best mogelijke manier kan beschermen als het op één locatie wordt bewaard. Verdere bescherming moet ervoor zorgen dat niet iedereen zomaar toegang tot de database krijgt. De openbare aanklager moet bijvoorbeeld uitdrukkelijke toestemming hebben. In het geval van aftappen kregen de mensenrechtenexperts te horen dat telefoonlijnen van advocaten niet worden afgeluisterd.

"Op het eerste gezicht was het aantal telefoontaps hoog, wat komt door de hoge standaarden die worden toegepast om bewijs bij een rechtszaak te gebruiken. De Nederlandse politie heeft hier zelf geen toestemming voor en werkt in opdracht van het Openbaar Ministerie. Elk gezette telefoontap wordt apart behandeld en vereist de toestemming van de Minister van Justitie", zo laat het mensenrechtencomité weten.

Dat merkt in het rapport op dat aftappen een belangrijk onderzoeksmiddel kan zijn, maar het is bezorgd over de privacy van advocaten, iets wat de Nederlandse overheid moet waarborgen. Het kabinet komt na de zomer met een officiële reactie, aldus de Volkskrant.

Reacties (21)
01-08-2009, 11:43 door Anoniem
"Elk gezette telefoontap wordt apart behandeld en vereist de toestemming van de Minister van Justitie"

Dat betekent heel wat leeswerk voor de minister, als hij een weloverwogen beslissing wil nemen voor elk geval apart.
Of tekent hij elk verzoek ongezien (omdat het anders teveel tijd kost)?

De overheid kennende zal de betreffende bevoegdheid om zulke beslissingen te nemen wel gedelegeerd zijn aan een ambtenaar of groep ambtenaren.
Hopelijk hebben die meer tijd en kennis van zaken om rechtvaardige beslissingen te nemen ;->
01-08-2009, 12:42 door Anoniem
Ik vind het te walgelijk voor woorden dat hier zoveel getapt wordt. Ik hoop dat alle telefoons in de toekomst standaard encryptie gaan krijgen zodat die stiekemerts bij justitie kunnen fluiten naar hun taps.
01-08-2009, 13:20 door Anoniem
De rapporteurs van de VN hebben een politiek correct oordeel gegeven waar ze eigenlijk kritisch hadden moeten zijn. Met gemiddeld 1700 !!! taps per dag valt er niet serieus te verdedigen dat omdat de minister het afluisteren per persoon afweegt die afweging zorgvuldig is. Daar komt dan nog boven op dat politie en justitie zeer vaak hebben moeten bekennen dat ze 'per ongeluk' gesprekken met advocaten hebben beluisterd, meegenomen in het onderzoek en de gesprekken niet en niet tijdig hebben vernietigd. Politie en justitie kan op geen redelijke manier verdedigen hoe men te werk gaat en of het ook noodzakelijk is om privacyschending te plegen in het kader van een veroordeling. Uiteindelijk gaat het namelijk niet om het kunnen tappen, maar of het nodig is om iemand veroordeeld te krijgen. Maar het doel is in Nederland het tappen op zich geworden.

Met het rapport is het voor de overheid nu een open deur om zich er slechts deels in te willen kunnen vinden en eigenlijk niets aan de situatie te veranderen. Privacy is een wassen neus en zelfs de beschermers van die privacy vinden dat in het kader van de politiek wel prima zo.
01-08-2009, 13:27 door spatieman
ik verdenk onze overheid ook van terrorisme tegen het volk.
alleen die worden niet opgesloten, maar fijn beloont voor het naai werk naar de burgers toe.
01-08-2009, 14:28 door Anoniem
Bij een pre-pay telefoon is geen toestemming nodig van de officier van justitie en betreft het alleen een formaliteit. Om als recherche toestemming te krijgen om een telefoon met abonnement af te luisteren is ook niet meer als een formaliteit, waarbij je niet eens ZELF verdacht hoeft te zijn. (iemand waarmee je communiceert)

In Nederland is het tappen zelfs zo groot geworden dat justitie zelf niet meer mee deelt dat je getapt bent geworden. (sinds een aantal jaren)

Percentueel heeft Nederland nog steeds de meeste taps ter wereld.
01-08-2009, 15:46 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
01-08-2009, 17:15 door Van Hoorne
Sterk en Sociaal, dat is een andere naam voor Big Brother.
01-08-2009, 17:56 door Anoniem
In het geval van aftappen kregen de mensenrechtenexperts te horen dat telefoonlijnen van advocaten niet worden afgeluisterd.

Blijkbaar wordt de VN dus gewoon voorgelogen door Nederland, want advocaten worden wel degelijk getapt. Alleen zegt men dan dat men eigenlijk het andere toestel tapte.
01-08-2009, 19:09 door Anoniem
nou werd eens tijd dat nederland met zijn vrome politiek eens voor de ballen getrapt wordt. wij doen wel heel bijzonder, maar intussen is het hier een 1984 van jewelste. 1700 taps per dag! wtf.

ja nederland, verklaar dat maar eens. wij zijn het equivalent van de stasi geworden.
02-08-2009, 01:50 door HyperVisor
Ik ben het eens met Spatieman.
02-08-2009, 02:43 door Anoniem
Door Anoniem: "Elk gezette telefoontap wordt apart behandeld en vereist de toestemming van de Minister van Justitie"

Dat betekent heel wat leeswerk voor de minister, als hij een weloverwogen beslissing wil nemen voor elk geval apart.
Of tekent hij elk verzoek ongezien (omdat het anders teveel tijd kost)?



Oooo ja,
waar was dan de toestemming van de Minister van Justitie om de Telegraag af te luisteren ?????
Ik dacht toch dat de AIVD hier zijn boekje te buiten ging.
02-08-2009, 03:13 door Atropos
We weten allemaal dat het al lang 1984 is.
Het enige "voordeel" is met nu en de film, is dat nu de meeste mensen het (nog) niet weten of beseffen.
Noem 1 onderdeel die je buitenshuis doet, wat niet controleerbaar is.
Of docht je soms dat appie je die "voordeelkaart" geeft omdat hij je zo leuk vindt?
En zo zijn er nog legio kaarten in omloop, buiten de 80% dekking van camera's in je leven.
En toch lukt het de regering niet om de criminaliteit echt goed op te lossen met al die data?
(zal niet lukken als je die info verborgen houdt voor het gepeupel.........)
02-08-2009, 08:35 door Anoniem
Ja dit soort cijfertjes zijn allemaal erg leuk, maar er zijn genoeg landen waar het aantal officieel gemelde taps niet in relatie staat tot het daadwerkelijke aantal taps. Dit is waarschijnlijk meer een geval van Nederland die als braafste van de klas alle taps wel registeert.
02-08-2009, 16:07 door Anoniem
Door Anoniem: "Elk gezette telefoontap wordt apart behandeld en vereist de toestemming van de Minister van Justitie"

Dat betekent heel wat leeswerk voor de minister, als hij een weloverwogen beslissing wil nemen voor elk geval apart.
Of tekent hij elk verzoek ongezien (omdat het anders teveel tijd kost)?


Heb jij nog nooit een brief ontvangen met als ondertekening io (in overleg) of namens die en die ? Maw: denk eens ff zinnig na over de agenda van een minister. Waarom denk je dat ie een heel departement met mensen heeft zitten ?
02-08-2009, 18:31 door Anoniem
Hypocriet rapport dat VN "rapport"
Altijd de mening der wereldse meerderheid als heilige graal nemen..
Euthanasiebeleid is niets op aan te merken op het feit na dat het te strak gereguleerd staat.
Wanneer iemand wil sterven -ongeacht zijn óf haar gemoedstoestand- dan moet dat gewoon kunnen!
Daar hebben anderen helemaal NIETS over te zeggen.
Andere stofwisseling & genetisch materiaal, andere mening.
Betreffende die telefoontaps, tja, andere zaken die in andere landen wél mogen & gebeuren mogen hier weer niet.
Inmiddels is dit land wel een der minst "privacy"-beschermende landen wereldwijd. Het hangt er maar net vanaf waar je woont & wat je maandinkomen is. (en hoe je genetica in elkaar zit dus)

Wij worden momenteel inderdaad en masse als proefkonijnen gebruikt & naar de mening van 'ons' wordt nooit/zelden geluisterd.
03-08-2009, 10:23 door Anoniem
"Betreffende die telefoontaps, tja, andere zaken die in andere landen wél mogen & gebeuren mogen hier weer niet."

Tja, op die manier kan je alles goedpraten, tot doodseskaders en marteling aan toe. Immers gebeuren in andere landen weer andere zaken. Wat wil je in hemelsnaam duidelijk maken met deze kritiek ?

"Dit is waarschijnlijk meer een geval van Nederland die als braafste van de klas alle taps wel registeert."

Nederland geeft praktisch geen cijfers vrij omtrent het tappen; deze statistieken schaart onze regering onder het staatsgeheim. In bijvoorbeeld Engeland en de Verenigde Staten worden dit soort cijfers gewoon netjes gepubliceerd. Hoe kom je erbij dat Nederland het braafste jongetje van de klas is op dit gebied ?

"In het geval van aftappen kregen de mensenrechtenexperts te horen dat telefoonlijnen van advocaten niet worden afgeluisterd."

Waarom loopt men leugens te verkondigen ? Geheimhoudersgesprekken, waaronder advocaten worden wel degelijk getapt. Daarna worden ze beluisterd door de chef van de afdeling, en vervolgens de officier van justitie. Deze laatste neemt, nadat iedereen van de inhoud van het gesprek op de hoogte is (!), de beslissing of een gesprek vernietigd dient te worden.

Walgelijk om te zien hoe men gewoon de VN staat voor te liegen......
03-08-2009, 12:02 door Anoniem
Door Anoniem: Bij een pre-pay telefoon is geen toestemming nodig van de officier van justitie en betreft het alleen een formaliteit. Om als recherche toestemming te krijgen om een telefoon met abonnement af te luisteren is ook niet meer als een formaliteit, waarbij je niet eens ZELF verdacht hoeft te zijn. (iemand waarmee je communiceert)

In Nederland is het tappen zelfs zo groot geworden dat justitie zelf niet meer mee deelt dat je getapt bent geworden. (sinds een aantal jaren)

Percentueel heeft Nederland nog steeds de meeste taps ter wereld.

Haha ik weet niet waar jij je informatie vandaan haalt, maar wat je hier schrijft is klink klare onzin. Voor elke tap
is toestemming van de RC en de OVJ vereist (en nee er bestaat geen verschil tussen Prepaid of Abbonement).
En een verdachte (of de advocaat van de verdachte) krijgt altijd te horen wanneer hij afgetapt is in een onderzoek, dus
terug in je grot jij met je onzin opmerkingen...
03-08-2009, 13:28 door Anoniem
"En een verdachte (of de advocaat van de verdachte) krijgt altijd te horen wanneer hij afgetapt is in een onderzoek, dus
terug in je grot jij met je onzin opmerkingen..."

Je bent ten eerste onnodig grof, en ten tweede sla je de plank finaal mis. Een verdachte krijgt vrijwel nooit te horen dat hij is afgetapt, tenzij dit nodig is in het dossier om de verdachte te veroordelen en het tapmateriaal dus als bewijsmateriaal tegen de verdachte wordt gebruikt in zijn strafdossier.

In theorie bestaat de plicht die je noemt weliswaar; in de praktijk houdt men zich hier vrijwel nooit aan. Op zich wel te begrijpen vanuit de optiek van de recherche, want je wilt geen slapende honden wakker maken, en het werkt natuurlijk erg contraproductief wanneer je een criminele bende laat weten dat je hun telefoonlijnen aftapt.

Ten eerste zullen ze niets meer zeggen over die lijnen, en ten tweede zullen ze gaan zoeken naar alternatieve communicatie kanalen. Zolang er onderzoeksbelang is hoeft men het niet te melden, en dit onderzoeksbelang kan men tot in het oneindige rekken.
05-08-2009, 12:50 door Anoniem
Door Anoniem: 1700 taps per dag! wtf.
Dat klinkt indrukwekkend en zeker wanneer je dat getal langs de 1891 taps over heel het jaar 2008 [1] in de Verenigde Staten legt. Feitelijk zegt 't aantal Nederlandse taps nauwelijks iets behalve dan dat het middel hier wat vaker wordt ingezet. Maar wat zijn daarvan de kosten? En wat is het resultaat van dit vaker tappen? Hoeveel arrestaties en hoeveel veroordelingen leveren deze hoeveelheid taps op? Wellicht kan het zo'n fantastisch middel blijken te zijn dat landen als de Verenigde Staten het eens wat vaker zouden moeten toepassen.

[1] [url=http://www.uscourts.gov/wiretap08/2008WTText.pdf]2008 Wiretap Report (US Courts)[/url] (PDF)
31-08-2009, 11:26 door Anoniem
Weet iemand of het bedrijfsleven ook de mobiele telefoons van de zaak meeluistert?
Ik heb soms wel het vermoeden en dat zou de taps in NL weer sterk verhogen.
04-03-2011, 21:21 door Anoniem
Tsja, elke dag een stap dichterbij full enslavement...

Zowiezo vraag ik me af waarom ze (bijna) iedereen aftappen
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.