De Free Software Foundation (FSF) heeft een brief naar 499 van de Fortune 500 bedrijven gestuurd waarin het de "zeven zonden van Windows 7" beschrijft, maar volgens critici slaat men de plank volledig mis. De FSF waarschuwt dat Microsoft het onderwijs vergiftigt, omdat kinderen alleen maar leren om met Microsoft software om te gaan. Ook zou de softwaregigant grote sommen geld aan lobbyisten en marketing uitgeven om ambtenaren te corrumperen. "Onderwijs dat de kracht van computers gebruikt moet over vrijheid gaan en niet als middel voor een onderneming dienen om z'n monopolie op te leggen."
Verder zou de softwaregigant via Windows Genuine Advantage de privacy van gebruikers schenden. Ook gedraagt Microsoft zich als een monopolist door te verplichten dat elke computer van Windows is voorzien. Door oudere versies niet meer te ondersteunen dwingt men gebruikers naar nieuwere versies te upgraden. Die vanwege de "opgeblazen" hardware eisen vaak een nieuwe computer moeten aanschaffen, ook al werkt de oude nog prima.
De vijfde zonde is het misbruiken van standaarden, zoals het blokkeren van de standaardisatie van documentformaten. Als zesde punt noemt de FSF het verplichten van Digital Restrictions Management (DRM). Microsoft zou met grote mediagiganten samenwerken om beperkingen met het kopiëren en afspelen van media in het besturingssysteem in te bouwen. Als laatste komt het veiligheidsaspect aan bod. "Windows heeft een lange geschiedenis van beveiligingslekken, waardoor virussen zich konden verspreiden en aanvallers de computers van anderen konden overnemen om spam mee te versturen." De oorzaak zou liggen in het feit dat de software geheim is. "Alle gebruikers zijn van Microsoft afhankelijk om deze problemen op te lossen, maar Microsoft kijkt naar de eigen belangen, niet die van de gebruikers."
Linux
Vervolgens maakt de FSF reclame voor GNU/Linux, die hetzelfde zouden kunnen doen als Windows, maar daarbij gebruikers aanmoedigen om de software te bestuderen, aan te passen en te delen. "Dit maakt het gebruik van een gratis besturingssysteem de beste manier voor een gebruiker om Microsoft te ontsnappen en te voorkomen dat men slachtoffer van deze zeven zonden wordt."
Beveiligingsexpert Robert Graham is het met veel van de punten niet eens. Wat betreft onderwijs lobbyen zowel Microsoft als opensource partijen en zijn beide partijen niet eerlijk over de voordelen en kosten. In tegenstelling tot opensource luistert Microsoft wel naar kinderen die Windows gebruiken. Iets wat bij de "One Laptop Per Child" helemaal niet het geval was. Graham erkent vervolgens de privacyproblemen van Windows Genuine Advantage, maar in dit geval zou de schending klein zijn.
Wat volgens hem absoluut niet waar is, is dat elke computer van Windows wordt voorzien. "Er worden meer computer met Linux geleverd dan met Windows." De softwaregigant zou alleen de desktopmarkt beheersen. Ook zou de FSF de spijker misslaan met de opmerking dat Redmond software niet lang ondersteunt. Zo ondersteunt het nog steeds Windows NT, zolang je ervoor betaalt. Het misbruik van standaarden is volgens Graham ook niet waar. "Ik weet hoe dit werkt. standaarden worden gedreven door mensen met een beperkte blik op een ideale implementatie, maar die nauwelijks met de praktijk ervaring hebben." Op het gebied van Digital Restrictions Management is de ontstemde beveiligingsexpert het wel gedeeltelijk met de FSF eens. "Ik ben van mening dat als je iets koopt, het jouw rechten moet ondersteunen in plaats van andersom."
Orwelliaans
Dat Windows 7 de veiligheid van gebruikers bedreigt noemt Graham een keiharde leugen. "Een virus is iets dat zich via desktops verspreidt. Aangezien Linux bijna geen desktops heeft, heeft het ook bijna geen virussen. Het ontbreken van Linux virussen betekent niet dat Linux beter is, het betekent dat aanvallers voor het grootste doelwit gaan." Microsoft zou daarnaast leider op het gebied van beveiliging zijn, zowel qua code als features in het besturingssysteem. "Het is Linux en de opensource-gemeenschap die achterlopen op Windows security, niet andersom." Graham noemt de FSF een Orwelliaanse organisatie, gebaseerd op de slogan van 1984 dat vrijheid slavernij is. "Hoewel ze het tegenovergestelde van Microsoft zijn, maakt dat ze niet minder zondig."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.