Een database met de gegevens van 11 miljoen Britse kinderen zal door de politie gebruikt worden om misdaad mee te bestrijden. De ContactPoint database bevat namen, leeftijd, adresgegevens en informatie van alle kinderen onder de 18 jaar alsmede gegevens over hun ouders, scholen en of ze professionele hulp krijgen. Het project moet voorkomen dat kinderen langs het sociale vangnet glippen, maar nu blijkt dat de overheid politie toegang tot de database geeft om naar bewijs te zoeken. Zodoende kunnen mensen vervolgd worden ook al zijn ze al lang volwassen.
Zo'n 330.000 mensen krijgen toegang tot ContactPoint, dat in de herfst van dit jaar wordt gelanceerd, ondanks de angst over de slechte reputatie van de Britse overheid als het gaat om databescherming. Tot het 18e levensjaar wordt de database continu bijgewerkt. Is men eenmaal volwassen, dan blijft de informatie nog zes jaar bewaard voordat men die vernietigt.
Privacyvoorstanders en de Liberaal Democraten zijn geschokt over het voornemen. "Dit is schokkend. Het is de exacte definitie van een politiestaat. De politie heeft straks in de naam van misdaadpreventie de gegevens van een complete generatie." Een onderzoek naar de database, dat de overheid weigerde in z'n geheel te publiceren, liet weten dat het lekken van gegevens nooit voorkomen kan worden. Uit angst dat sommige kinderen extra risico lopen, zoals die van politici en bekendheden, is er een functie ontwikkeld die de adresgegevens verbergt.
Het Ministerie van Onderwijs ontkent de aantijgingen echter. "Misdaadbestrijding is geen doel van ContactPoint, het helpt juist de dienstverlening aan kinderen en beschermt de meest kwetsbare," aldus een woordvoerder. Die liet wel weten dat als politie het wil, ze toegang tot de database kunnen krijgen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.