De FBI en de Amerikaanse Geheime Dienst gaan de komende jaren Nederlandse politieagenten les geven in het bestrijden van cybercrime. Eerder werd al bekend dat agenten in staat moeten zijn om zelf digitaal te rechercheren. De bestrijding van computercriminelen heeft nog altijd geen prioriteit in Nederland, maar dat wil men veranderen. In 2012 moeten alle politiekorpsen klaar zijn om de strijd met spammers, virusschrijvers, hackers en internetoplichters aan te gaan.
Dankzij de lessen van de Amerikaanse opsporingsdiensten gaan rechercheurs sinds kort 'undercover' en doen ze zich voor als kopers van gestolen informatie. "Op internet ben je anoniem. Je weet nooit met wie je praat," aldus Martijn van de Beek, de leider van het team High Tech Crime. Aangezien uitlokking in Nederland verboden is, worden de chatsessies met de criminelen in z'n geheel vastgelegd.
De criminelen die Van de Beek bestrijdt worden steeds vindingrijker, waardoor politie achter de feiten aanloopt. "We lopen per definitie achter de feiten aan," zegt officier van justitie Bart den Hartigh, de landelijk portefeuillehouder cybercrime bij het openbaar ministerie (OM). Het team High Tech Crime is dan wel gespecialiseerd in dit onderwerp, het moet veel zaken laten schieten, omdat er maar dertig rechercheurs werken. Toch is Van Beek ook positief, omdat de aanpak van cybercrime prioriteit bij het huidige kabinet zou hebben.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.