Justitie en politie gaan het illegaal bankieren via internet onderzoeken.
Dat gebeurt in samenwerking met de banken en de Economische Controledienst (ECD).
Illegaal bankieren is vooral aantrekkelijk om crimineel geld weg te sluizen en is tevens bruikbaar om zwart geld wit te (laten) wassen.
Voor het in kaart brengen van illegale bancaire diensten, die nu ook via internet worden aangeboden, is een digitaal rechercheur, een `cybercop', gestationeerd bij De Nederlandsche Bank.
In Nederland bestaat een streng toezicht op instellingen die zich met bankzaken mogen bezighouden. Met de snelle opmars van banken op internet komen echter ook buitenlandse banken en geheel onbekende geldinstellingen de Nederlandse markt op.
Een voorbeeld van illegaal bankieren is het voor de overheid `onzichtbaar' overmaken van grote sommen geld, naar ontvangers buiten Europa. Dit systeem werkt volgens het principe dat het geld wordt gestort bij een Europese ontvanger, die direct een collega, in bijvoorbeeld Zuid-Amerika, het gewenste bedrag laat uitbetalen.
Illegale banken vragen hiervoor een hogere provisie dan de gewone banken, maar de gebruiker met crimineel of zwart geld blijft wel buiten beeld van teams die speuren naar ongebruikelijke transacties.
De reguliere Nederlandse geldinstellingen moeten bedragen groter dan 25.000 gulden verplicht melden bij het Meldpunt Ongebruikelijk Transacties(MOT)
(Securityforum)
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.