Binnen het Pentagon ligt de nadruk nog op het afslaan van cyberaanvallen, maar er is een debat gaande of de Amerikanen niet in staat moeten zijn om landen in cyberspace aan te vallen. De opvatting breekt met het idee dat het internet een medium voor communicatie en commercie is. Het nieuwe National Military Strategy for Cyberspace Operations, dat eerder dit jaar aan het publiek werd onthuld, zoekt nu de aanval. Zeker na de elektronische aanval van Russische hackers op Georgische websites, heeft het Pentagon haast om een positie over cyber warfare in te nemen.
"Als we in de toekomst kijken, zal "cyber" een belangrijk deel van onze oorlogstactieken, technieken en procedures worden," aldus Michael Wynne, voormalig Luchtmacht secretaris. Wynne werkte aan een plan om de VS meer mogelijkheden binnen cyberspace te geven, maar werd na problemen met de procedures van kernwapens in april ontslagen. Zijn opvolgers hebben het plan nu opgepakt. De discussie die nu loopt gaat niet alleen over het soort cyberaanvallen, ook het verantwoordelijke legeronderdeel is reden tot debat.
"Als het leger straks geavanceerde cyberoorlogsvoering methoden kan ontwikkelen, zou de VS in staat zijn om een doelwit met een luchtaanval aan te vallen en tegelijkertijd een elektronische aanval uit te voeren om de verdediging uit te schakelen of misinformatie te verspreiden," gaat Wynne verder. Het trainen van "cybersoldaten" is een lastig probleem dat veel tijd kost. Binnen het Pentagon zijn dan ook veel functionarissen van mening dat dit soort experts bij de NSA moeten blijven.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.