D66-politicus Alexander Pechtold zegt sterk voor de bescherming van persoonsgegevens op te komen, maar gaat niet zo ver om technieken uit privacy-overweging te verbieden. Dat bleek tijdens een discussie dat het kamerlid aanging met beveiligingsexpert Rop Gonggrijp tijdens een bijeenkomst van Docks at the Dock in Amsterdam. Het gesprek volgde op een aantal kunstzinnige uitingen rond het thema privacy en het kijken van de film Suspect Nation. Deze documentaire laat zien wat de praktijk is op het gebied van de privacy en welke financiële belangen de privacyschendende industrie heeft.
Geen biometrie
Denkend aan het mogelijke misbruik vroeg Gonggrijp zich sterk af of er geen lijn moet worden getrokken bij biometrie. "Daarvan moeten we zeggen daar houdt het op", verzuchtte hij. Wat Nederland bekendste hacker betreft hoort die informatie niet thuis in een centrale database van de overheid. De fractievoorzitter wilde daar niet aan en wees op de mogelijkheid die biometrie heeft om indentiteitsfraude tegen te gaan in bijvoorbeeld het paspoort. "Als het technisch kan moet je geen 'nee' zeggen. Je moet je afvragen hoe je het gaat doen", stelde Pechtold. "Het gaat erom dat je goede regels neerzet."
"Ik geloof niet in een wetten en regels, want die veranderen snel.", pareerde Gonggrijp. "Je moet zo'n machine gewoon niet bouwen." Tijdens de vragenronde uit de zaal gaf de politicus geen plannen te hebben om weerstand te bieden tegen het opslaan van een vingerafdruk in het paspoort. "Ik vind het niet een dermate inbreuk op de privacy dat ik daar iets aan ga doen", bekende hij.
Geen camerabewaking
Kritischer was Pechtold over het gebruik van camerabewaking. Hij wees erop dat er gemiddeld twee bewakingscamera's per burger worden ingezet. Heerlen geeft een blik in de toekomst met 24 stuks. "Je kunt je afvragen of dat werkt, want slechts acht procent van de beelden wordt live bekeken", weet de politicus. De meerwaarde in de opsporing is hierdoor klein.
Eigen verantwoordelijkheid
Toch belooft Pechtold voor privacy te blijven strijden. Maar dat betekent niet dat burgers het onderwerp klakkeloos kunnen uitbesteden bij D66. "Als we zelf zo sociaal armoedig zijn om om drie uur 's nachts in een onderbroek achter de computer te zitten om ons privéleven online te zetten, dan is het misschien ook een beetje onze eigen schuld."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.