image

Pechtold positief tegenover biometrische database

donderdag 25 september 2008, 14:11 door Brenno de Winter, 14 reacties

D66-politicus Alexander Pechtold zegt sterk voor de bescherming van persoonsgegevens op te komen, maar gaat niet zo ver om technieken uit privacy-overweging te verbieden. Dat bleek tijdens een discussie dat het kamerlid aanging met beveiligingsexpert Rop Gonggrijp tijdens een bijeenkomst van Docks at the Dock in Amsterdam. Het gesprek volgde op een aantal kunstzinnige uitingen rond het thema privacy en het kijken van de film Suspect Nation. Deze documentaire laat zien wat de praktijk is op het gebied van de privacy en welke financiële belangen de privacyschendende industrie heeft.

Geen biometrie
Denkend aan het mogelijke misbruik vroeg Gonggrijp zich sterk af of er geen lijn moet worden getrokken bij biometrie. "Daarvan moeten we zeggen daar houdt het op", verzuchtte hij. Wat Nederland bekendste hacker betreft hoort die informatie niet thuis in een centrale database van de overheid. De fractievoorzitter wilde daar niet aan en wees op de mogelijkheid die biometrie heeft om indentiteitsfraude tegen te gaan in bijvoorbeeld het paspoort. "Als het technisch kan moet je geen 'nee' zeggen. Je moet je afvragen hoe je het gaat doen", stelde Pechtold. "Het gaat erom dat je goede regels neerzet."

"Ik geloof niet in een wetten en regels, want die veranderen snel.", pareerde Gonggrijp. "Je moet zo'n machine gewoon niet bouwen." Tijdens de vragenronde uit de zaal gaf de politicus geen plannen te hebben om weerstand te bieden tegen het opslaan van een vingerafdruk in het paspoort. "Ik vind het niet een dermate inbreuk op de privacy dat ik daar iets aan ga doen", bekende hij.

Geen camerabewaking
Kritischer was Pechtold over het gebruik van camerabewaking. Hij wees erop dat er gemiddeld twee bewakingscamera's per burger worden ingezet. Heerlen geeft een blik in de toekomst met 24 stuks. "Je kunt je afvragen of dat werkt, want slechts acht procent van de beelden wordt live bekeken", weet de politicus. De meerwaarde in de opsporing is hierdoor klein.

Eigen verantwoordelijkheid
Toch belooft Pechtold voor privacy te blijven strijden. Maar dat betekent niet dat burgers het onderwerp klakkeloos kunnen uitbesteden bij D66. "Als we zelf zo sociaal armoedig zijn om om drie uur 's nachts in een onderbroek achter de computer te zitten om ons privéleven online te zetten, dan is het misschien ook een beetje onze eigen schuld."

Reacties (14)
25-09-2008, 14:51 door Anoniem
"Toch belooft Pechtold voor privacy te blijven strijden. maar gaat niet zo ver om technieken uit privacy-overweging te verbieden....."

"If you can't dazzle 'em with brilliance...., baffle 'em with bullshit"
25-09-2008, 15:01 door Anoniem
Zo, meneertje Pechtold is ook weer in mijn aanzien gedaald. Maakt niet uit voor welke partij je kiest, uiteindelijke zal de onderwaardse stroom dit soort systemen simpelweg invoeren.

Wie zal er over enkele jaren Nee zeggen tegen de vingerafdruk. Het zal een minimaal aantal mensen zijn die hierna makkelijk het stempel opruiers gegeven kan worden (of verruim de definitie van terrorist).
25-09-2008, 16:09 door Anoniem
[...]Maar dat betekent niet dat burgers het onderwerp klakkeloos kunnen uitbesteden bij D66. "Als we zelf zo sociaal armoedig zijn om om drie uur 's nachts in een onderbroek achter de computer te zitten om ons privéleven online te zetten, dan is het misschien ook een beetje onze eigen schuld."[...]

Wat een kulredenatie. Dat een ZEER klein aantal mensen dat doet wil niet zeggen dat we daarom maar allemaal die biometrische maatregelen door de strot geduwd moeten krijgen. En het is wel duidelijk dat we v.w.b. privacy en biometrie ook bij D66 niet veilig zijn. Waar Sophie in 't Veld op Europees niveau voor strijdt, dat draait Pechtold nationaal de nek om. Daarnaast zijn er nog wel tig redenen om dit niet te willen:

- De technische, procedurele en fysieke beveiliging zal VEEL te wensen over laten (as usual).
- De procedures eromheen zullen belabberd zijn.
- We gaan ervan uit dat we altijd in vrede zullen leven. Over 50 jaar, als een of ander land Nederland binnenvalt, dan zullen ze die database wel interessant vinden schat ik.
- De regels van de overheid veranderen nogal eens, waardoor ze steeds meer misbruik zullen maken van deze verzameling informatie. Denk aan de Engelse overheid die hetzelfde deed bij hun DNA database en hun deals met commerciele bedrijven. Denk aan die Nederlandse gemeente die camerabeelden plotseling ook ging gebruiken voor foutparkeerders. Gelukkig teruggefloten, maar één terroristische aanslag verder en er zal veel gebruik worden gemaakt van deze data. Voor uw eigen bestwil natuurlijk, want willen we niet allemaal vrede, veiligheid, bescherming tegen terroristen, een wereld waar uw kinderen veilig in op kunnen groeien? Nou dan! Waarom zouden we dan geen gebruik maken van deze gegevens, die ons een forse voorsprong op terroristen geeft en de pakkans zoveel hoger zal maken? U bent toch niet vóór terrorisme?

Met deze redenen is de ID kaart er door Balkenende ook doorheen gedrukt.
- ...

Kortom, geef de overheid een vinger en via een glijdende schaal vreten ze je hele arm op. Pechtold idem.
25-09-2008, 16:47 door Anoniem
Laten we meteen geloofsovertuiging ook opnemen in het geboorteregister.
Niemand die daar iets kwaads mee kan uithalen, toch?
En de gegevens gaan de computer in, dus dat is ook veilig.
25-09-2008, 17:08 door rob
Hij verdedigd zijn standpunt voor gebruik van biometrische gegevens met het argument dat het hem geen groot privacy probleem lijkt. Maar ik mis totaal de discussie over het *nut* van dergelijke gegevens, de kosten van het invoeren, de betrouwbaarheid ervan, de noodzaak ervan.

Het komt een beetje over alsof je alle gegevens van iedereen kunt verzamelen zolang zo'n gegeven niet een directe privacy schending lijkt. Hij denkt waarschijnlijk nog vrij simpel over privacy, want een camera vind ie wel privacygevoelig. Maar hij ziet niet in dat veel gegevens los-staand totaal geen privacy risico lijkt, maar dat het risico hem licht in ' het combineren van' gegevens.
25-09-2008, 19:03 door prikkebeen
Als het dan toch zo nodig moet doen ze het maar zodra iemand een strafblad heeft. Je kunt er absoluut niets mee voorkomen lijkt mij.
25-09-2008, 20:05 door Anoniem
Toch maar eens op wat anders gaan stemmen, i.p.v. deze Popie-jopie; http://www.ivir.nl/medewerkers/asscher.html !?
25-09-2008, 20:18 door spatieman
zoals altijd ,zal het DNA van de overheid NIET erin komen, zodat hun misdaden dus altijd verhult blijven.
26-09-2008, 12:01 door Anoniem
Ach D66 is zo'n partij die gelooft dat de waarheid in het midden ligt, en die waarheid daar dan ook zoekt. Belachelijk natuurlijk, als iedereen dat zou doen hoefden we nooit meer te strijden voor een compromis. Dat zou de politiek wel erg saai maken. Gelukkig hebben we nog mensen die echt ergens voor staan, zoals Wilders en van der Vlies.
26-09-2008, 12:24 door Anoniem
@spatieman: inderdaad, dat hoorde ik in de interessante documentaire "Suspect Nation", waar een paar dagen geleden een artikel van over is verschenen hier op security.nl. Politici en celebrities worden uit de database gehouden "vanuit veiligheidsoverwegingen". Dat antwoord zegt al genoeg. Microsoft heeft het zo gek nog niet bekeken met hun "dogfood" programma: eerst zelf gebruiken wat je maakt en daarna de klanten pas lastig vallen met de op te leveren producten. Zouden politici ook eens moeten doen, dan zag Nederland er een heel stuk mooier uit. Maar nee, de door deze lieden verzonnen maatregelen moeten vooral niet van toepassing zijn op henzelf, of het nu over privacy gaat of over verkeerd gedrag dat met de mantel der liefde bedenkt moet worden (zuipschuitengedrag van minister Ter Horst, je chauffeur de opdracht geven om met 140 over de vluchtstrook te rijden en je chauffeur de schuld geven als het bekend wordt, je kind eerder van school afhalen om op vakantie te gaan (of niet, Balkenende) maar met het wijsvingertje klaar staan als je hetzelfde doet bij jouw kind etc.) Raar, die kloof tussen burger en politici, heel raar.
26-09-2008, 14:45 door Anoniem
"er gemiddeld twee bewakingscamera's per burger worden ingezet"

ik geloof dat de woorden van dhr. Pechthold anders waren, namelijk; 2 per 1000 of 2 per 10000
dat scheelt een factor 1000 of 10000

Greetingz,
Jacco
26-09-2008, 16:32 door Anoniem
Door Anoniem"er gemiddeld twee bewakingscamera's per burger worden ingezet"

ik geloof dat de woorden van dhr. Pechthold anders waren, namelijk; 2 per 1000 of 2 per 10000
dat scheelt een factor 1000 of 10000

Greetingz,
Jacco
2 openbare camera's (camera's in de "openbare ruimtes") per 1.000 of 10.000 kan ik mij voorstellen, maar als je alle private en bedrijfsbewaking meetelt dan denk ik dat het goed mogelijk is dat er 2 camera's per persoon zijn, de meeste bedrijven hebben meer bewakingscamera's te hangen dan dat er personeel rondloopt, dus op die manier ben je heel erg snel op dat aantal...
26-09-2008, 20:02 door Anoniem
http://www.experian.nl/
16-08-2009, 19:27 door Van Hoorne
Je moet toch wel een ongelooflijke oetlul zijn als je nog op dat mannetje stemt. Hij heeft tot nu toe niks anders gedaan dan popi-linkse gedachten poneren. Weg met die zak. En neem Bos ook gelijk mee.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.