Een tripje naar Colombia zal Kevin Mitnick, een van de bekendste hackers ter wereld, nog wel even bijblijven. Sinds hij acht jaar werd vrijgelaten wegens het hacken van Motorola, NEC, Nokia, Sun Microsystems en Fujitsu Siemens, kreeg hij alleen nog met parkeerwachters te maken. Dat veranderde twee weken geleden toen hij terugkeerde uit Bogota. Voor nog onbekende redenen werd hij vier uur vastgehouden, terwijl op hetzelfde moment de Colombiaanse autoriteiten dachten dat hij cocaïne smokkelde. "Er was onzekerheid, angst en paniek omdat ik niet wist wat er aan de hand was, en ik niets verkeerd had gedaan."
De voormalige hacker, tegenwoordig werkzaam als beveiligingsconsultant, was naar Bogota gevlogen om zijn vriendin te bezoeken en een interview aan een krant te geven. Toen hij terugkwam ging het mis bij de douane. Tijdens de paspoortcontrole kreeg Mitnick te horen dat hij naar een verhoorkamer moest. Zijn dag zou nog slechter worden toen zijn vriendin hem belde dat de Colombiaanse douane sporen van cocaïne op een pakketje had aangetroffen dat hij naar de Verenigde Staten wilde sturen.
Bij de Amerikaanse grens trof de douane in zijn bagage een MacBook Pro, een Dell XPS M1210 laptop, een Asus 900 mini-laptop, drie of vier harde schijven, verschillende USB-sticks, een aantal Bluetooth dongles, drie iPhones, vier Nokia mobieltjes (met verschillende SIM-kaarten voor verschillende landen). Ook troffen ze een 'HID proximity card spoofer' aan voor het stelen van data op fysieke toegangskaarten. Mitnick gebruikte het apparaat voor zijn interview met de krant, maar de douanebeambten dachten dat het een creditcardlezer was.
Ook wilden ze weten wat hij in Atlanta kwam doen. Als bewijs zette hij zijn laptop aan om zijn uitnodiging te laten zien. Toen hij zijn browser afsloot vroeg Firefox om de gegevens te verwijderen en stemde Mitnick daarmee in. De beambten pakten snel zijn laptop af omdat ze dachten dat hij bewijs aan het vernietigen was. "Toen realiseerde ik me dat ik nog was ingelogd en ik wilde niet dat ze mijn wachtwoord zouden krijgen." Mitnick wist nog snel zijn laptop uit te schakelen. Gelukkig voor Mitnick werkte een van de leden van het security panel waar de hacker deel uit van zou maken voor de FBI, die op hun beurt met de douane contact opnamen, waarna hij werd vrijgelaten.
Op hetzelfde moment haalde Colombiaanse politie de elektronische apparatuur uit elkaar en vernietigde de harde schijven, maar troffen daar geen drugs aan. Het feit dat zowel de Amerikaanse als Colombiaanse autoriteiten in actie kwamen zou slechts toeval zijn.
Update: de bagage van Mitnick bevatte de hardware, niet zijn pakketje
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.