Nederlanders zijn niet bang om slachtoffer van identiteitsfraude te worden, zo blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in het kader van de Identiteitsfraude preventieweek. Het onderzoekt toont aan dat bijna alle Nederlanders van het begrip identiteitsfraude gehoord hebben, maar dat een meerderheid denkt geen risico te lopen. 99% van de ondervraagden heeft wel eens gehoord van identiteitsfraude, slechts 47% is bang om hier zelf slachtoffer van te worden. Daarnaast leeft 26% in de veronderstelling op geen enkele manier bedreigd te worden door identiteitsfraude, terwijl nog eens 25% geen idee heeft hoe groot die potentiële dreiging is. Meer dan 3 op de 5 Nederlanders (65%) weet niet hoe fraudeurs persoonlijke gegevens kunnen misbruiken. Verder heeft 78% geen idee wat de financiële waarde is van zijn of haar persoonlijke gegevens voor fraudeurs.
De realiteit is echter dat al met een eenvoudig loonstrookje, NAW gegevens of een gestolen identiteitsbewijs op naam van het slachtoffer leningen kunnen worden aangegaan, goederen gekocht, huizen gehuurd of bijvoorbeeld telefoonabonnementen worden aangevraagd.
Shredder
De beveiliging van hun huis en computer nemen Nederlanders wel serieus. Zo heeft 78% beveiligingssoftware op de PC, 47% raamsloten en 13% een huisalarm. Gaat het om papieren informatie, dan gooit 9 op de 10 ondervraagden documenten die gevoelige gegevens bevatten – zoals rekeningen, correspondentie van banken, papieren met pincodes of logincodes – zomaar weg zonder deze papieren eerst te vernietigen om deze onbruikbaar te maken voor kwaadwillenden.
"Geslaagde identiteitsfraude valt meestal niet op. Het slachtoffer heeft het vaak pas in de gaten, als het te laat is. Dan blijft het gevoel van onveiligheid en kwetsbaarheid vaak lange tijd bestaan. Dat wordt versterkt door het feit dat het vaak moeilijk is, tegenbewijs te leveren voor iets dat je niet hebt gedaan," aldus Jan Grijpink, bijzonder hoogleraar Keteninformatisering in de rechtstaat.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.