De Belgische politie krijgt de beschikking over een "superdatabase" die informatie bevat over relaties, consumptiegedrag, etnische afkomst, fysieke en mentale gezondheid, politieke en religieuze overtuiging, lidmaatschap van vakbonden en politieke partijen en vermoedens van strafbare feiten. Het oprichten van de database is een koninklijk besluit, maar de politieke partijen in België zijn er niet blij mee en eisen een debat. Minister van Justitie Jo Vandeurzen liet weten dit geen probleem te vinden.
"Ik zou zelfs zeggen dat het misschien beter is om een aantal elementen omtrent het beheer van die databank in een wet te verankeren, zodat, wat de principes betreft, het parlement daar ook een plaats in kan krijgen." De minister benadrukt dat de politie niet lukraak gegevens kan gaan verzamelen en dat ook toegang tot de database geregeld moet worden.
"Dat zo'n ingrijpende maatregel bijna ongemerkt door de regering wordt beslist, is onaanvaardbaar," aldus Jos Vander Velpen van de Liga voor de Rechten van de Mens. Als het aan de organisatie ligt komt er een parlementair onderzoek en debat over de zaak. "Het gevaar is dat zachte informatie, afkomstig van informanten en andere bronnen, vaak onbetrouwbaar is en in de megadatabank wordt gecombineerd met harde informatie uit gerechtelijke dossiers," waarschuwt Vander Velpen.
Met dank aan Karl H. voor het melden van dit nieuws.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.