In de eerste helft van dit jaar zijn er in Nederland ruim dertig procent meer Windows machines met malware besmet geraakt dan in de laatste helft van vorig jaar, zo blijkt uit onderzoek van Microsoft. De softwaregigant presenteert vandaag het 150 pagina's tellende Security Intelligence Report volume 5. Nederland staat nog wel in de top 25 landen met de minste infecties, maar zag het aantal besmettingen van 5,9 naar 7,8 procent stijgen. Japan is veruit het schoonste land op het internet, met een infectie ratio van 1,8%. Afghanistan presteert het slechtst, maar liefst driekwart van de systemen is daar besmet.
Veel van die infecties worden opgelopen door ongepatchte besturingssystemen, browsers of "third party plugins". Zo gebruiken aanvallers in het geval van Windows XP in 42,3% van de gevallen lekken in Microsoft's software om het systeem via drive-by downloads te besmetten, terwijl dit bij Windows Vista slechts 5,7% is. De overige percentages nemen lekken in de software van derden voor hun rekening, en dan met name RealPlayer en QuickTime. De cijfers laten zien dat het patchen van het besturingssysteem niet meer voldoende is, maar dat de overige software net zoveel aandacht verdient.
Vista veiliger
Van alle besmette Windows systemen neemt Windows XP zonder service packs 33% voor zijn rekening, terwijl systemen met Service Pack 1 voor een kwart van alle infecties verantwoordelijk zijn. SP2 en SP3 systemen hangen allebei zo rond de tien procent. Bij Windows Vista maakt het gebruik van de standaard of SP1 versie niet uit, aangezien elk met iets minder dan 5% infecties te maken heeft. Van alle exploits die aanvallers toepassen om Windows XP systemen te hacken, is de MS06-014 kwetsbaarheid veruit het populairst. De meest gebruikte lekken dateren uit 2006 of 2007. Bij Windows Vista komen in de top 10 van misbruikte beveiligingslekken alleen maar kwetsbaarheden van andere fabrikanten voor.
Microsoft is in de eerste zes maanden van dit jaar druk bezig geweest, want de hoeveelheid verwijderde malware van Windows systemen nam wereldwijd met 43% toe in vergelijking met vorig jaar. Ondanks deze toename, nam het aantal infecties met de Winfixer malware familie met 36% af. Van alle malware categorieën die de softwaregigant verwijderde, gaat het in meer dan dertig procent van de gevallen om trojan downloaders en droppers. De meeste infecties doen zich voor in ontwikkelingslanden.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.